Počela akcija Očistimo Srbiju”

Izvor: RTS, 10.Apr.2009, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela akcija "Očistimo Srbiju”

Akcija Ministarstva za zaštitu životne sredine "Očistimo Srbiju" počela je na terenu, uklanjanjem deponija u Boljevcu. Gostujući u Dnevniku 2 ministar Dulić pozvao građane da učestvuju ne samo u velikim akcijama, već i da sami čiste svoja dvorišta, bašte, okruženje.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je da je akcijom uklanjanja deponije u Boljevcu počeo operativni deo kampanje "Očistimo Srbiju 2009".

Gostujući u Dnevniku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 2 ministar Oliver Dulić pozvao je građane da učestvuju ne samo u velikim akcijama, već i da sami čiste svoja dvorišta, bašte, kuće, okruženje.

Ministar je rekao je se ovih dana pored Boljevca čiste Vladičin Han, Ovčarsko-kablarska klisura...

Dulić je ocenio da je najvažnija edukacija i svest ljudi o tome koliko je čistoća važna, što je cilj kampanje "Očistimo Srbiju".

"Ključna je stvar da mi kroz fondove za zaštitu životne sredine pomognemo privredi da pređe sa prljave tehnologije na čistije i na taj način Srbija postane čistija", rekao je ministar.

"Inspekcija za zaštitu životne stredine je veoma aktivna, mi gotovo svakog dana pokušavamo da stanemo na put svima onima koji neodgovorno izlivaju u životnu sredinu otrovne materije i to ćemo raditi i ubuduće", zaključio je Dulić.

"Zahvaljujući toj akciji i veoma vrednim ljudima na teritoriji opštine Boljevac, koji su napravili dobar projekat, deponija će biti počišćena i na tom mestu će osvanuti gradsko kupalište sa sportskim i rekreativnim sadržajima, koji će značajno uticati na kvalitet života", rekao je Dulić, koji je obišao radnike na sanaciji deponije.

Mehanizacijom se raščišćava teren, a odlaganje smeća ubuduće bi trebalo da bude pod kontrolom javnog komunalnog preduzeća.

Deponija se nalazila u samom centru grada, što je posledica devedesetih godina prošlog veka kada komunalno preduzeće nije imalo sredstava da odnosi otpad na druga mesta, pa je završavao pored reke, doma zdravlja, na kako je naglasio Dulić, predivnom mestu.

Ministar Dulić je pozvao građane da sami čiste i svoja dvorišta, bašte, kuće, okruženje i na svaki načih poprave stanje u životnoj sredini Srbije.

U okviru akcije "April - mesec čistoće" Javno-komunalno preduzeće Gradska čistoća Beograd 11. i 12. aprila sproveđće "prolećno čišćenje i umivanje" grada.

Radnici Gradske čistoće odnosiće kućno smeće, šut, kabasti i drugi otpad koji je pored kontejnera, a uklanjaće i divlje deponije sa šire teritorije Beograda.

Planirana je i popravka i pranje kontejnera, kao i čišćenje i pranje ulica.

Gradska čistoća je apelovala na građane da očiste prilaze i da urede zelene površine oko svojih kuća i stanova i da tako doprinesu akciji čišćenja.

Ministar Oliver Dulić najavio je da će novi zakon o zaštiti životne sredine predviđati rigorozne kazne za zagađivače. 

"Pred poslanicima se već nalazi set ekoloških zakona, kojim se predviđaju kazne za nelegalno odlaganje smeća", rekao je Dulić prilikom posete Boljevcu.

Za čišćenje divljih deponija u 160 opština u Republici država će ove godine izdvojiti oko milijardu dinara.

Bez obzira na smanjenje budžeta, akcija pod nazivom 'Očistimo Srbiju' biće prioritet Ministarstva na čijem sam čelu, rekao je Dulić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Počela akcija „Očistimo Srbiju“

Izvor: Blic, 11.Apr.2009, 06:37

Čišćenjem divlje deponije u Boljevcu juče je otpočela akcija „Očistimo Srbiju” koja će, prema rečima ministra životne sredine Olivera Dulića, ove godine biti sprovedena u skoro 160 opština...- Ove godine ćemo za ovu akciju potrošiti oko milijardu dinara. „Očistimo Srbiju”...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.