Plodovi Rađevine - kako se gaji organsko voće u Krupnju

Izvor: RTS, 19.Okt.2019, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Plodovi Rađevine" - kako se gaji organsko voće u Krupnju

U okviru manifestacije "Plodovi Rađevine", poljoprivredni proizvođači iz tog kraja ugostili su u Krupnju posetioce izložbe proizvodima koje su pripremali tokom cele godine. To je bila prilika da pokažu da od gajenja voća i povrća može živeti.
U poljoprivrednu proizvodnju u Rađevini, uključene su cele porodice. Na imanjima predaka i dalje gaje autohtone sorte krompira i bundeve, a na obroncima Sokolskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << planina zahvaljujući stočarstvu prave sir i kajmak, a od organske maline i kupine džem i slatko.

"Moja porodica se bavi isključivo poljoprivrednom proizvodnjom. Proizvodimo krompir, šljivu, malinu", rekao je Novak Stević, iz Tomnja.
Milanka Marković iz Zavlake ispričala je da od voća prerađuju aroniju, malinu, kupinu, i da od toga prave džem i sokove.
Bavljanje poljoprivredom, kažu, zahteva mnogo rada, ali proizvodi iz kraja u kojem je zemlja plodna, a vazduh čist lako nađu tržište.
Sve je više i mladih preduzetnika koji unapređuju tradicionalne recepte.
"Prepoznati smo na tržištu po inovaciji ukusa, naše kombinacije jedne voćke i začinska nota koja je prati i daje potpuno novu aromu", kazala je Ivana Popović, iz Krupnja.
Aleksandar Petrović, direktor TO opštine Krupanj istakao je da je na manifestaciji "Plodovi Rađevine" pokazano sve ono lepo i organsko što Rađevina ima da ponudi.
Na tezgama više od 120 izlagača našli su se i med, rakija, zimnica. Zahvaljujići gostima, proizvodi iz Rađevine otputovali su u domove širom Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.