"Plodovi Rađevine" - kako se gaji organsko voće u Krupnju

U okviru manifestacije "Plodovi Rađevine", poljoprivredni proizvođači iz tog kraja ugostili su u Krupnju posetioce izložbe proizvodima koje su pripremali tokom cele godine. To je bila prilika da pokažu da od gajenja voća i povrća može živeti.

U poljoprivrednu proizvodnju u Rađevini, uključene su cele porodice. Na imanjima predaka i dalje gaje autohtone sorte krompira i bundeve, a na obroncima Sokolskih planina zahvaljujući stočarstvu prave sir i kajmak, a od organske maline i kupine džem i slatko.

"Moja porodica se bavi isključivo poljoprivrednom proizvodnjom. Proizvodimo krompir, šljivu, malinu", rekao je Novak Stević, iz Tomnja.

Milanka Marković iz Zavlake ispričala je da od voća prerađuju aroniju, malinu, kupinu, i da od toga prave džem i sokove.

Bavljanje poljoprivredom, kažu, zahteva mnogo rada, ali proizvodi iz kraja u kojem je zemlja plodna, a vazduh čist lako nađu tržište.

Sve je više i mladih preduzetnika koji unapređuju tradicionalne recepte.

"Prepoznati smo na tržištu po inovaciji ukusa, naše kombinacije jedne voćke i začinska nota koja je prati i daje potpuno novu aromu", kazala je Ivana Popović, iz Krupnja.

Aleksandar Petrović, direktor TO opštine Krupanj istakao je da je na manifestaciji "Plodovi Rađevine" pokazano sve ono lepo i organsko što Rađevina ima da ponudi.

Na tezgama više od 120 izlagača našli su se i med, rakija, zimnica. Zahvaljujići gostima, proizvodi iz Rađevine otputovali su u domove širom Srbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво