Izvor: RTS, 27.Jun.2022, 14:50

Pašalić: Što pre usvojiti akt zaštite od seksualnog uznemiravanja

Zaštitnik građana Zoran Pašalić zatražio je od visokoškolskih ustanova u Srbiji da u najkraćem roku usvoje akt o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja studenata i zaposlenih, kojim će definisati pojam diskriminacije i polnog uznemiravanja i propisati mere prevencije i postupci zaštite od takvih oblika ponašanja.
Zaštitnik građana je takođe zatražio da se briše postupak posredovanja na način kako je naveden u Pravilniku koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su već pojedini fakulteti usvojili, jer predviđa suočavanje podnosioca prijave sa počiniocem, što dovodi do retraumatizacije potencijalne žrtve.
Pašalić je rekao da je nakon pokretanja ispitnog postupka zakonitosti i pravilnosti rada Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu povodom navoda o sumnji na seksualno uznemiravanje studentkinja od profesora tog fakulteta, zatražio i dobio uvid u to da li su, i na koji način, regulisali pitanje zaštite od seksualnog uznemiravanja ostali univerziteti u Srbiji.
Pošto je utvrdio da postoje propusti u aktivnostima preduzetim na fakultetima, institucija Zaštitnika građana je uputila mišljenje svim visokoškolskim ustanovama sa uputstvima na koji način da regulišu to pitanje najvišim stepenom poštovanja prava studenata i zaposlenih, rekao je Pašalić i pozvao žrtve da nastave sa prijavljivanjem nasilnika na fakultetima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.