Pašalić: Unaprediti mehanizme sprečavanja i zaštite od seksualnog uznemiravanja na fakultetima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2022, 14:26

Pašalić: Unaprediti mehanizme sprečavanja i zaštite od seksualnog uznemiravanja na fakultetima

Zaštitnik građana Zoran Pašalić zatražio je od visokoškolskih ustanova u Srbiji da u najkraćem roku usvoje akt o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja studenata i zaposlenih kojim će definisati pojam diskriminacije i polnog uznemiravanja i propisati mere prevencije i postupke zaštite od takvih oblika ponašanja. 

Zaštitnik građana je takođe zatražio da se briše postupak posredovanja na način kako je naveden u pravilniku koji su već pojedini fakulteti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << usvojili, jer predviđa suočavanje podnosioca prijave sa počiniocem, što dovodi do retraumatizacije potencijalne žrtve, navodi se u saopštenju.

Zoran Pašalić je rekao da je nakon pokretanja ispitnog postupka zakonitosti i pravilnosti rada Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu povodom navoda o sumnji na seksualno uznemiravanje studentkinja od strane profesora tog fakulteta, zatražio i dobio uvid u to da li su i na koji način regulisali pitanje zaštite od seksualnog uznemiravanja ostali univerziteti u Srbiji.

Pošto je utvrdio da postoje propusti u preduzetim aktivnostima na fakultetima, institucija Zaštitnika građana je uputila mišljenje svim visokoškolskim ustanovama sa uputstvima na koji način da regulišu to pitanje najvišim stepenom poštovanja prava studenata i zaposlenih, rekao je Pašalić i pozvao žrtve da nastave sa prijavljivanjem nasilnika na fakultetima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.