Pašalić: Sprečiti rodno zasnovano nasilje

Izvor: RTS, 24.Nov.2019, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pašalić: Sprečiti rodno zasnovano nasilje

Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorio je da je samo u toku ove godine, do novembra, ubijeno 28 žena i podseća na važnost usvajanja Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici i partnerskim odnosima.
Povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja  nad ženama, Zoran Pašalić je rekao da posebna pažnja treba da bude posvećena sprečavanju i zaštiti od rodno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zasnovanog nasilja žena na selu, žena sa invaliditetom i Romkinja, kao i razvoju usluga u zajednici, kako bi se ženama žrtvama nasilja pružili svi vidovi podrške za prijavljivanje nasilja.

Dodao je da je veliki problem predstavlja to što žene žrtve nasilja najčešće nisu u mogućnosti da sa svojom decom napuste nasilnika, jer finansijski nisu obezbeđene.
Naglasio je da do danas nije našao sluha kod nadležnih organa za pokretanje inicijative "Učinimo nasilje vidljivim", pomoću koje bi se obezbedili kvalitetni medicinski dokazi, koji mogu biti iskorišćeni na sudu protiv nasilnika.
Po pravilu, nasilje se stavlja u fokus institucija i društva kada ono eskalira u fizičko nasilje, ili dovodi do smrti, a manje se govori o učestalom verbalnom nasilju nad ženama, koje se sprovodi preko medija i društvenih mreža.
Zaštitnik građana ovom prilikom upućuje apel svim institucijama da se bave i nasiljem na društvenim mrežama i da nađu načina da spreče i sankcionišu svaki vid teškog vređanja žena, majki, supruga, istaknutih stručnjakinja u svom poslu.
Zaštitnik građana je uputio preporuke organima javne vlasti nakon što je u 30 ispitivanih slučajeva femicida, nasilja u porodici i partnerskim odnosima i zlostavljanja i zanemarivanja dece utvrdio brojne pojedinačne sistemske propuste.
Nadležni organi često nepravilno i neblagovremeno postupaju ili ne postupaju uopšte, a i dalje postoji snažan uticaj ličnih stavova na procene i odluke o postupanju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Radojičić: Nasilje nad ženama da rešavamo zajedno

Izvor: RTS, 25.Nov.2019, 12:29

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, obišao Sigurnu kuću i razgovarao sa ženama koje su u njoj smeštene, poručujući da celokupno društvo mora da se uključi u rešavanje problema nasilja nad ženama. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.