PARADOKS: Iako normalno radi, Rudniku olova Grot preti bankrot

Izvor: BKTV News, 27.Feb.2013, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PARADOKS: Iako normalno radi, Rudniku olova Grot preti bankrot

Privredni sud u Leskovcu odlučiće 1. marta da li treba proglasiti bankrot Rudnika olova i cinka Grot iz Krive Feje, kod Vranja, u kojem je uveden stečaj, iako je Trgovinski sud 2006. godine odbio predlog stečajnog upravnika za bankrot.

„Kako je moguće da Agencija za privatizaciju uporno insistira na bankrotu, kada rudnik posluje pozitivno i kada su ispunjeni i premašeni svi planovi“, kažu u rudniku, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << postavljajući pitanje „da li je državi Srbiji u interesu da u Pčinjskom okrugu 300 radnika ostane bez posla?“.
Rudnik Grot radi normalno, u njemu je zaposleno 296 radnika, redovno se isplaćuju zarade, porezi i doprinosi, navodi u saopštenju, podsećajući da se uvođenjem stečaja 2005. godine mogao proglasiti bankrot, rudnik prodati, a radnici otpustiti ili sačiniti plan reorganizacije za oživljavanje proizvodnje bez otpuštanja radnika, navodi se u saopštenju zaposlenih.
U saopštenju se podseća da je najveći poverilac, (više od 91 odsto ukupnih potraživanja), Trend kampani iz Jagodine, tada predložio plan reorganizacije, koji je po rešenju Trgovinskog suda u Leskovcu sproveden u periodu od jedne godine. Za to vreme, rudnik Grot kao dužnik i Trend kao najveći poverilac ispunili su sve što je Planom reorganizacije predviđeno, i o tome podneli izveštaj nadležnom sudu.
U isto vreme, Agencija za privatizaciju, koja je odredila stečajnog upravnika, predlaže sudu da utvrdi da Plan reorganizacije nije sproveden i da se proglasi bankrot, što, kako kažu u rudniku, Trgovinski sud odbija, a tu odluku potvrđuje i Viši trgovinski sud u Beogradu, čime je isključena mogućnost bankrota.
Posle ove odluke, još nekoliko puta je Trgovinski sud u Leskovcu donosio nezakonite odluke i sve su od strane Višeg trgovinskog suda u Beogradu ukidane po žalbi rudnika Grot. U rudniku ukazuju na pitanje – zašto sud u Leskovcu ove godine zakazuje za 1. mart javnu raspravu i uopšte razmatra nešto što je sa pravne strane apsolutno gotovo, jer jednom pravosnažno presuđena stvar se više ne razmatra, odnosno nije dozovljena žalba protiv odluke drugostepenog suda.
O ovom slučaju sindikat rudnika je obavestio nadležne državne organe, predsednika i premijera Srbije, prvog potpredsednika vlade, predsednika Skupštine Srbije, ministra pravde, v.d. predsednika Privrednog apelacionog suda, vršioca funkcije predsednika Privrednog suda u Leskovcu, predstavnika EU u Srbiji i direktora Agencije za privatizaciju, navodi se u saopštenju. Radnici „Grota“ protestovali su i ispred zgrade SO Vranje, a o ovom problemu razgovarali su i sa gradonačelnikom Zoranom Antićem i rukovodstvom grada koji su im obećali pomoć u rešavanju ovog problema.
Izvor: Danas
Tweet
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Da li je moguć bankrot rudnika Grot

Izvor: B92, 27.Feb.2013

Vranje -- Privredni sud u Leskovcu odlučuje 1. marta da li treba proglasiti bankrot Rudnika olova i cinka Grot iz Krive Feje, kod Vranja,..U Ovom rudniku je uveden stečaj, iako je Trgovinski sud 2006. godine odbio predlog stečajnog upravnika za bankrot, što je potvrdio i Viši trgovinski sud u Beogradu...Kako...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.