Da li je moguć bankrot rudnika Grot

Izvor: B92, 27.Feb.2013, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je moguć bankrot rudnika Grot

Vranje -- Privredni sud u Leskovcu odlučuje 1. marta da li treba proglasiti bankrot Rudnika olova i cinka Grot iz Krive Feje, kod Vranja,

U Ovom rudniku je uveden stečaj, iako je Trgovinski sud 2006. godine odbio predlog stečajnog upravnika za bankrot, što je potvrdio i Viši trgovinski sud u Beogradu.

Kako je moguće da Agencija za privatizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uporno insistira na bankrotu, kada rudnik posluje pozitivno i kada su ispunjeni i premašeni svi planovi, kažu u rudniku, postavljajući pitanje "da li je državi Srbiji u interesu da u Pčinjskom okrugu 300 radnika ostane bez posla?".

Rudnik Grot radi normalno, u njemu je zaposleno 296 radnika, redovno se isplaćuju zarade, porezi i doprinosi, navode u saopštenju, podsećajući da se uvodjenjem stečaja 2005. godine mogao proglasiti bankrot, rudnik prodati, a radnici otpustiti ili sačiniti plan reorganizacije za oživljavanje proizvodnje bez otpuštanja radnika.

U saopštenju se podseća da je najveći poverilac, (više od 91 odsto ukupnih potraživanja), Trend Company iz Jagodine, tada predložio tada plan reorganizacije, koji je po rešenju Trgovinskog suda u Leskovcu sproveden u periodu od jedne godine.

Za to vreme, rudnik Grot kao dužnik i Trend Company kao najveći poverilac ispunili su sve što je Planom reorganizacije predvidjeno, i o tome podneli izveštaj nadležnom sudu.

U isto vreme, Agencija za privatizaciju, koja je odredila stečajnog upravnika, predlaže sudu da utvrdi da Plan reorganizacije nije sproveden i da se proglasi bankrot, što, kako kažu u rudniku, Trgovinski sud odbija, a tu odluku potvrdjuje i Viši trgovinski sud u Beogradu, čime je isključena mogućnost bankrota.

Posle ove odluke, još nekoliko puta je Trgovinski sud u Leskovcu donosio nezakonite odluke i sve su od strane Višeg trgovinskog suda u Beogradu ukidane po žalbi rudnika Grot.

U rudniku ukazuju na pitanje - zašto sud u Leskovcu ove godine zakazuje za 1. mart javnu raspravu i uopšte razmatra nešto što je sa pravne strane apsolutno gotovo, jer jednom pravosnažno presudjena stvar se više ne razmatra, odnosno nije dozovljena žalba protiv odluke drugostepenog suda.

O ovom slučaju sindikat rudnika je obavestio nadležne državne organe, predsednika i premijera Srbije, prvog potpredsednika vlade, predsednika Skupštine Srbije, ministra pravde, v.d. predsednika Privrednog apelacionog suda, vršioca funkcije predsednika Privrednog suda u Leskovcu, predstavnika EU u Srbiji i direktora Agencije za privatizaciju, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Agencija traži istragu rudnika Grot

Izvor: B92, 28.Feb.2013, 16:03

Beograd -- Agencija za privatizaciju apeluje na nadležne državne organe da hitno sprovedu istragu u vezi sa poslovanjem u Rudniku olova i cinka "Grot" iz Vranja...Agencija to zahteva kako bi se ispitala zakonitost sprovođenja reorganizacije tog pravnog lica, navedeno je u saopštenju Agencije za privatizaciju...Agencija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.