Ozeleneće Cvijićeva: Beograđani će uživati u šarenilu jasmina, tamarisa i japanske trešnje

Izvor: B92, 19.Feb.2021, 15:30

Ozeleneće Cvijićeva: Beograđani će uživati u šarenilu jasmina, tamarisa i japanske trešnje

Javno komunalno preduzeće "Zelenilo – Beograd" započelo je radove na uređenju i ozelenjavanju srednje zelene razdelne trake u Cvijićevoj ulici, saopšteno je iz ovog gradskog preduzeća.

Radovi su započeti na delu Cvijićeve ulice od raskrsnice sa Ruzveltovom, na potezu do raskrsnice sa Ulicom Starine Novaka, i nastaviće se duž cele ulice.

Srednju zelenu razdelnu traku Cvijićeve ulice posle radova krasiće više hiljada sadnica raznih vrsta ukrasnog šiblja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i perena, šest stabala japanske trešnje i pet stabala ruja.

Pažljivim odabirom vrsta biljaka stručnjaci JKP "Zelenilo – Beograd" omogućili su da zelenilo, koje će krasiti razdelnu traku, ima kontinuitet cvetanja kroz različita godišnja doba.

Već od februara, svojim žutim cvetovima površinu će ulepšati vrsta šiblja – zimski jasmin (Jasminum nudiflorum). Njega će u cvetanju, tokom marta i aprila, zameniti stabla japanske trešnje i ruja, a od aprila do juna cvetaće šiblje tamarisa. Na ovoj površini biće zasađeno i 36 sadnica oleandera, koji će cvetati tokom čitavog leta, kao i 30 sadnica juke i 1.400 sadnica lavande, prenosi Beoinfo.

Ukrasne perene različitih vrsta, koje će biti zasađene duž razdelne trake, takođe će doprineti lepoti ove zelene površine. Za jesenji izgled površine, osim ovih biljaka, najviše će biti zaslužne sadnice kotonastera.

Na čitavom potezu na kom će se vršiti sadnja biće postavljen automatski sistem za zalivanje koji će biljkama omogućiti uspešan opstanak.

Po završetku radova ambijent čitave Cvijićeve ulice dobiće potpuno drugačiji izgled. Ozelenjavanjem ove prometne saobraćajnice ne postiže se samo estetski već i ekološki značaj za okruženje. Na ovaj način uređena razdelna traka doprineće amortizaciji negativnih uticaja saobraćaja kao što su umanjenje buke, apsorpcija zagađujućih čestica i izduvnih gasova, što do sada, zbog nedostatka zelenila, nije bio slučaj, saopšteno je iz ovog javnog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.