Osmaci na kraju godine polažu malu maturu

Izvor: Studio B, 27.Okt.2010, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmaci na kraju godine polažu malu maturu

Učenici osmih razreda ove školske godine prvi put će polagati završni ispit - malu maturu, koja se neće mnogo razlikovati od dosadašnjih kvalifikacionih ispita za upis u srednju školu, saopštio je ministar prosvete Srbije Žarko Obradović.

Kao i do sada, na kraju školske godine osmaci će polagati testove iz srpskog jezika i matematike, a zbirke zadatka za pripremu polaganja biće objavljene do kraja prvog polugodišta, rekao je Obradović na konferenciji za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u Vladi Srbije.

On je napomenuo da će se završni ispit vrednovati prilikom upisa u srednje škole, a od ukupno 100 poena, 40 će nositi mala matura, a 60 uspeh đaka tokom osnovnog školovanja.

Na testovima iz srpskog jezika i matematike do školske 2013/2014. godine postepeno će se povećavati broj zadataka koji đacima neće biti prethodno poznati iz pripremnih zbirki.

Školske 2013/2014. godine svi zadaci iz srpskog i matematike biće potpuno nepoznati, a polagaće se i treći test koji će sadržati i pitanja iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.

Ove školske godine na testovima iz srpskog jezika i matematike osmaci će imati 50 odsto potpuno poznatih zadataka, 25 odsto delimično poznatih i 25 odsto nepoznatih zadataka.

Školske 2011/2012. godine biće 25 odsto potpuno poznatih i isto toliko delimično poznatih zadataka, dok će 50 odsto biti nepoznati, a školske 2012/2013 25 odsto biće delimično poznatih, a 75 odsto potpuno nepoznatih zadataka.

Malu maturu polagaće svi učenici bez obzira da li žele da nastave školovanje ili ne, a prag znanja neće postojati već će položiti svi koji na nju izađu.

"Nema razloga za nervozu učenika, nastavnika i roditelja spremni smo za malu maturu i postepeno ćemo uvoditi sve promene", naveo je Obradović. On je dodao da je bitno da se đaci prvo upoznaju s modelom polaganja ispita, kao i da će tehnički detalji biti naknadno saopšteni.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osmaci će na kraju godine polagati malu maturu

Izvor: EMportal, 27.Okt.2010

Učenici osmih razreda ove će školske godine prvi put polagati završni ispit - malu maturu, koja se neće mnogo razlikovati od dosadašnjih kvalifikacionih ispita za upis u srednju školu, saopštio je danas ministar prosvete Srbije Žarko Obradović.

Nastavak na EMportal...

Samo 25 odsto nepoznatih zadataka

Izvor: Danas, 27.Okt.2010

Učenici osmog razreda polagaće na kraju ove školske godine završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike. Na testovima će biti 50 odsto potpuno poznatih zadataka, prethodno objavljenih u zbirci, 25 odsto delimično poznatih zadataka, a 25 odsto zadataka će biti nepoznati, saopštio...

Nastavak na Danas...

Nema diplome bez završnog ispita

Izvor: Politika, 27.Okt.2010

Sadašnji osmaci polažu maternji jezik i matematiku na „maloj maturi”, a buduće generacije će uz to polagati kombinovani test iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije..Prvi završni ispit u osnovnom obrazovanju i vaspitanju koji će na kraju ove školske godine (u junu 2011.) polagati...

Nastavak na Politika...

Mala matura kao prijemni za srednju školu

Izvor: Blic, 28.Okt.2010, 01:20

Svi učenici osnovnih škola polagaće od juna sledeće godine završni ispit, tzv. malu maturu, koji će postepeno da dobija finalnu verziju. Da prelaz ne bi bio traumatičan za učenike, iz godine u godinu smanjivaće se broj poznatih zadataka koji se nalaze u zbirkama, a povećavaće se broj nepoznatih....

Nastavak na Blic...

Uvodi se ''mala matura''

Izvor: Vesti-online.com, 28.Okt.2010

Učenici osmih razreda će ove školske godine prvi put polagati završni ispit – "malu maturu". Nepoznati zadaci jedna od novina, kažu u Ministarstvu prosvete, navodi''B92''...Prema tvrdnjama nadležnih, "mala matura neće" se mnogo razlikovati od dosadašnjih kvalifikacionih ispita za upis u srednju...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.