Mala matura umesto prijemnog

Izvor: RTS, 27.Okt.2010, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mala matura umesto prijemnog

Učenici osmog razreda polagaće malu maturu iz maternjeg jezika i matematike, u junu 2011. godine. Finalni model završnog ispita u primeni od školske 2013/2014. godine. Do tada se predviđa i kombinovani test iz više predmeta.

Kvalifikacioni ispit za osmake, od sledeće godine, biće zamenjen završnim ispitom. Prema rečima ministra prosvete Žarka Obradovića, finalni model tog testa treba da bude primenjen od školske 2013/14. godine, sa potpuno nepoznatim zadacima na ispitu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Osmaci su prva generacija učenika koja polaže završni ispit i zbog toga za njih neće biti nagle promene", rekao je ministar Obradović na konferenciji za novinare. Obradović je istakao da će oni polagati ispit iz matematike i srpskog jezika, sa 50 odsto poznatih zadataka iz zbirki.

Ministar prosvete je rekao i da će za učenike na testu biti još 25 odsto delimično poznatih pitanja, a preostalih 25 procenata pitanja biće nepoznato, odnosno njihovi sadržaji neće biti u zbirci.

Obradović je najavio da će zbirke za pripremu završnog ispita za sadašnje osmake biti odštampane do kraja prvog polugodišta.

Broj nepoznatih pitanja povećavaće se iz godine u godinu, tako da će završni ispit koji budu polagali sadašnji učenici petog razreda, školske 2013/14. godine, biti sastavljen samo od nepoznatih zadataka iz maternjeg jezika i matematike.

"Takođe, za njih se uvodi još i kombinovani test iz predmeta istorija, geografija, bilogija, fizika i hemija", rekao je Obradović.

Ukidanje praga znanja 

Ministar prosvete je naveo da će prvo probno završno testiranje iz kombinovanog testa biti obavljeno tokom školske 2011/12. godine.

Prema rečima pomoćnika ministra Želimira Popova, završni ispit polažu svi učenici, ne samo oni koji nastavljaju srednju školu u četvorogodišnjem trajanju, s tim što nema praga znanja.

"Svi koji su izašli na ispit prošli su, ali će i te kako biti motivisani da reše što veći broj zadataka, jer se ispit boduje za upis u srednju školu", rekao je Popov.

Završnim ispitom prvi put se proveravaju postignuća učenika u odnosu na postavljene standarde, a taj test prilagođen je i učenicima sa smetnjama u razvoju.

Za umetničke škole, prijemni ispiti i dalje ostaju, rečeno je na konferenciji. Poručeno je i da nema razloga za preteranu nervozu zbog predstojećih novina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.