Učenici osmog razreda polagaće na kraju ove školske godine završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike. Na testovima će biti 50 odsto potpuno poznatih zadataka, prethodno objavljenih u zbirci, 25 odsto delimično poznatih zadataka, a 25 odsto zadataka će biti nepoznati, saopštio je juče ministar prosvete žarko Obradović.

On je precizirao da su svi učenici obavezni da izađu na završni ispit, ali da neće biti praga znanja. Kako je istakao, završni ispit ulazi u broj poena s kojim učenici konkurišu prilikom upisa u srednje škole. Od 100 poena, uspeh na završnom ispitu nosi maksimalno 40 poena, dok se najviše 60 može dobiti na osnovu uspeha u prethodnom školovanju.

Obradović je dodao da će završni ispit đaci polagati u matičnim osnovnim školama, ali nije precizirao koliko će zadataka biti na testovima iz srpskog i matematike. On je kazao da će učenici koji konkurišu za upis u specijalizovane srednje škole i ubuduće polagati prijemni ispit.

– Za pripremanje učenika za polaganje završnog ispita koristiće se zbirke zadataka, koje će uraditi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Zbirke će biti završene do kraja prvog polugodišta i one će sadržati zadatke kojima se proverava ostvarenost obrazovnih standarda za kraj obaveznog obrazovanja – rekao je Obradović.

Ministar je naglasio da će se završni ispit postepeno menjati po obimu i strukturi do 2014. godine. Tako će školske 2011-2012. učenici takođe polagati srpski i matematiku, ali će na testovima biti 25 potpuno poznatih zadataka, isti procenat delimično poznatih i 50 odsto nepoznatih zadataka. Školske 2012-2013. godine takođe će biti dva testa, s tim što će učenici rešavati 25 odsto delimično poznatih zadataka i 75 odsto nepoznatih.

Tek na kraju školske 2013-2014. godine primenjivaće se takozvani finalni model završnog ispita, koji će polagati sadašnji učenici petog razreda. Oni će osim srpskog i matematike imati i jedan kombinovani test sa zadacima iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije, a svi zadaci na testovima će biti nepoznati. Prvo probno testiranje iz kombinovanog testa će se obaviti tokom školske 2011-2012. godine, a drugo tokom 2013. godine.

– Postepenim prelazom se izbegavaju iznenađenja u vezi sa sadržajem i načinom ispitivanja, čime se smanjuje nepoznatost i traumatičnost ispita – rekao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari