Izvor: Politika, 15.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasne igračke i zapaljive lampe

EU je razvila čitav niz mehanizama za zaštitu potrošača, koji počinju da se primenjuju i u Srbiji Evropska unija pomno brine o potrošačkim pravima i zaštiti svojih građana od proizvoda koji predstavljaju opasnost po njihovu bezbednost i zdravlje, i nisu u skladu sa evropskim standardima i direktivama. Akciju protiv takvih proizvoda moguće je preduzeti na tri načina: na nivou zemlje članice (preko takozvanog Rapeks sistema za brzo upozoravanje, koji obuhvata nacionalne kontaktne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << punktove), na nivou poslovne zajednice (pre svega se misli na proizvođače i uvoznike), i merama Evropske komisije, odnosno njenog Generalnog direktorata za zdravlje i zaštitu potrošača.

Pored ostalog, na zvaničnom sajtu EU nekoliko puta mesečno se inovira "crna lista" predmeta (godišnje ih bude i po 500) koje ne treba kupovati zbog nedostataka. Najnovija, recimo, obuhvata desetak vrsta igračaka i malih električnih aparata uvezenih iz Kine, nekoliko tipova kolica za bebe napravljenih u Poljskoj i kućne potrepštine iz raznih drugih zemalja. Uz detaljne informacije o robi, opisano je i zašto je treba izbeći.

Na primer, plastična kineska stolica na sklapanje "portland" skršiće se i pod najmanjom težinom; mađarska stona lampa od ratana i platna "fortuna trend" lako je zapaljiva zbog loše električne instalacije; hemikalija za čišćenje rerni "frisko", nepoznatog porekla, oštećuje vid; kineska sklopiva dečija kolica "kendi" već su ukleštila prste nekoliko mališana; na grčkim "bildo" kockicama za decu nije naznačeno da se sastoje iz sitnih delova kojima se deca mogu ugušiti; korejski laserski epilator izaziva elektrošok i oštećuje kožu; gumene hrvatske "glodalice" za bebe sadrže otrovne hemikalije; kineska igračka – imitacija mobilnog telefona "jin hua" predstavlja ozbiljnu opasnost po sluh jer je preglasna; turska električna džezva se ponaša kao električna stolica...

Evropska komisija redovno, na inicijativu svojih članica, organizacija potrošača ili stručnih tela, pokreće kampanje za upozoravanje javnosti i donosi nove propise za zaštitu potrošača. Prošle godine je, tako, evropski komesar za zdravlje i zaštitu potrošača Markos Kiprijanu zatražio od svih država EU da povuku sa tržišta "mini-motocikle" koji ne ispunjavaju bezbednosne standarde i izazvali su više saobraćajnih nesreća, kao i solarijume i lampe za sunčanje, za koje je naučno utvrđeno da izazivaju rak kože.

Aleksandra Mijalković

[objavljeno: 15.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.