Održan poslovni skup o softverskim rešenjima u Nišu, Predstavljena platforma koju je „Utva“ koristila za projektovanje Sove

Izvor: TangoSix.rs, 25.Okt.2018, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan poslovni skup o softverskim rešenjima u Nišu, Predstavljena platforma koju je „Utva“ koristila za projektovanje Sove

Poslovni skup pod nazivom “Razvoj proizvoda uz softverska rešenja koja oblikuju budućnost“, gde su kroz konkretne primere predstavljena brojna softverska rešenja, održan je 24. oktobra u Nišu, saopšteno je iz kompanije CADCAM Data. Jedan od od mnogih softvera koji su svoje mesto našli na skupu bila je i čuvena Dassaultova CATIA, platforma koju u svom poslovanju koristi i fabrika aviona „Utva“.
Kako navode iz CADCAM Date, oni su u koorganizaciji sa kompanijom >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Dassault Systemes održali poslovni skup gde su predstavnici firmi iz jugoistočne Srbije imali priliku da saznaju šta donosi digitalizacija procesa i kako mogu da primene adekvatna softverska rešenja u svom poslovanju i na taj način prepoznaju „uska grla“ u proizvodnji ili omoguće dinamičko praćenje zaliha određenog materijala.
Na skupu je, između ostalog, predstavljeno i softversko rešenje CATIA koje ubrzava inženjerski proces za 30 do 50%. Na koji način softver može da pomogne pri radu objasnili su iz „Utve“ koja ga koristi u svom poslovanju:
– Niskokrilac “Sova”, prvi let je imao u avgustu ove godine, a nastao je od ideje do realizacije korišćenjem softverskog rešenja CATIA V5. Omogućio je precizno projektovanje delova izuzetno složenih delova, poput čeone maske na avionu, analiziranje prostora kod zakrilaca, kao i ergonomski dizajn. Ovo softversko rešenje je pomoglo i da se lako pronađe težište i raspored mase i momenat inercije. –
Marina Ostojić iz „Utve“ o upotrebi CATIA-e pri izradi Sove / Foto: CADCAM Data CATIA-u, koja ima inteligentne 3D kontrolne table, omogućava istovremeni inženjering u realnom vremenu, zajedničko modeliranje, jednostavno manipulisanje, kao i upravljanje velikim sklopovima, koriste i profesori Mašinskog fakulteta u Nišu, kažu iz CADCAM Date i dodaju:
– Ovo softversko rešenje primenjivali su u biomedicinskom inženjeringu, konkretno za modelovanje i kreiranje personalizovanih koštanih implatanta. Stručnjaci Mašinskog fakulteta koristili su računarski podržano projektovanje za automobilske gume. Za modeliranje geometrije i simulaciju mehaničkog ponašanja  pneumatika upotrebljavali su, kažu, softverska rešenja CATIA i SIMULIA Abaqus. –
Pored CATIA-e, na skupu je predstavljena i platforma 3DEXPERIENCE pomoću koje kompanije mogu da efikasno planiraju, razvijaju proizvode, simuliraju, analiziraju, organizuju i optimizuju proizvodnju, a ujedno ispune i rokove, cene i eliminišu gubitke, kažu iz CADCAM Date.
Čedomir Duboka objašnjava efikasnost 3DEXPERIENCE platforme / Foto: CADCAM Data Generalni direktor te kompanije Čedomir Duboka rekao je da je istraživanje Centra za digitalizaciju pokazalo da čak 60% srpskih preduzeća nema u planu proces digitalizacije i istakao da ukoliko firma želi da bude konkurentna, onda mora da ide u korak sa inovacijama. Kao rešenje za proces digitalizacije i unapređenje poslovanja, Duboka je preporučio 3DEXPERIENCE poslovnu platformu:
– Ova platforma u sebi sadrži više od 500 aplikacija za 12 industrija, bogatu bazu delova, materijala, ima integrisani pretraživač, a njen interfejs je jednostavan i personalizovan. Platforma povezuje više timova, odnosno inženjere, projektante, dizajnere, menadžere, marketing, prodaju, kupce, dobavljače i druge sektore. Svaki član time se prema svojoj ulozi “uloguje” na platformu i ima svoju “rolu”.
Može se integrisati sa različitim sistemima – CAD (Computer Aided Design), CAM (Computer Aided Manufacturing), CAE (Computer Aided Engineering), ERP (Enterprise Resource Planning) i PDM/PLM (Product data management  i Product lifecycle management). Platforma objedinjuje razne brendove i rešenja kompanije Dassault Systemes – CATIA, ENOVIA, DELMIA, SIMULIA, 3DVIA, DYMOLA, ICEM, EXALEAD, NETVIBES u jedinstveno rešenje. Dostupna je u dve verzije –  “on premise” i “on cloud”. –
Takođe, Matteo Cocco iz kompanije Dassault Systems demonstrirao je na koji način je tim stručnjaka iz Italije osmislio i kreirao humanoidnog robota Poppy uz pomoć te platforme. Prema njegovim navodima, multidisciplinarni tim je pre svega imao zahteve i prema tome uradio planiranje. Zatim je usledilo sistemsko inženjerstvo, proces projektovanja i mehatronike:
– Uočili smo neke nedostatke, morali da smanjimo težinu i radimo topografiju, ponovo se vratimo na dizajn, a onda je usledila virtuelna simulacija i 3D štampa i planiranje kako da se svi delovi spoje. –
Softversko rešenje koje firmama može pomoći da upravljaju celokupnim životnim ciklusom proizvoda, od ideje do “otpisa”, jeste ENOVIA koja je “srce” platforme, kažu iz CADCAM Date i dodaju:
– Posebnu pažnju učesnika privukla je prezentacija softverskog rešenja DELMIA Ortems kojom kompanije mogu da planiraju i organizuju i optimizuju proizvodnju i pritom ispune rokove i eliminišu gubitke. Ovaj softver je dinamičan planer, moćan u preraspodeli ograničenja koji smanjuje vreme čekanja, eliminiše nedostatak komponenti i sinhronizuje radne naloge i sastavnice u proizvodnji. –
Kako su istakli organizatori skupa, u vremenu kada kompleksnost poslovanja raste i kada su iskustva najvažnija, sve više kompanija je u potrazi za jedinstvenom poslovnom platformom koja stvara inovativna iskustva i obuhvata ceo proces stvaranja proizvoda, zbog čega je važno obezbediti im funkcionalne alate koji će pojednostaviti proces razvoja i proizvodnje i vreme potrebno za te procese svesti na minimum.

The post Održan poslovni skup o softverskim rešenjima u Nišu, Predstavljena platforma koju je „Utva“ koristila za projektovanje Sove appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.