Od danas prijemni ispiti

Izvor: Politika, 25.Jun.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas prijemni ispiti

Ne zaboravite ličnu kartu i polako radite test

Na fakultetima i visokim školama od danas počinje provera znanja stečenog u srednjoj školi. Naredna četiri dana prijemni ispiti će biti organizovani po rasporedu koji je objavljen za svaku visokoškolsku ustanovu posebno, a zatim sledi objavljivanje rang-listi i prigovori nezadovoljnih kandidata.

Pre polaska od kuće valja proveriti da li su u torbi lična karta ili pasoš koji su neophodni radi provere identiteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i pribor koji je jasno naznačen na oglasnoj tabli fakulteta. Na prijemni ispit je neophodno doći najmanje pola sata ranije, kako bi se na vreme pronašla učionica u kojoj se polaže. Zamolite roditelje da ostanu kod kuće ili ispred fakulteta, jer je bilo mnogo slučajeva kada su provirivanja i dobacivanja kroz prozor ili iz hodnika, kandidata koštala indeksa.

Fakulteti i škole najstrože kažnjavaju upotrebu mobilnih telefona na mestu polaganja ispita, kao i puškica, knjiga, formula, džepnih računara... Većina visokoškolskih ustanova dozvoljava da se test popunjava isključivo plavom hemijskom olovkom ili kao u slučaju beogradskog Ekonomskog fakulteta – i nalivperom koje piše plavom ili crnom bojom. Zabranjeno je bilo kakvo obeležavanje testa, u suprotnom, kandidat može biti diskvalifikovan.

Do sada je najveća grupa budućih brucoša obično polagala na Beogradskom sajmu, ali ove godine, zbog održavanja Univerzijade, maturanti će testove rešavati na matičnim fakultetima ili u komšiluku.

Tako će budući elektrotehničari zadatke rešavati na Elektrotehničkom, Građevinskom, Mašinskom i Tehnološko-metalurškom fakultetu. Svaki kandidat imaće svoje mesto za polaganje prijemnog ispita identifikovano jedinstvenim brojem u nekoj od sala na navedenim fakultetima.

Ovde ispit traje tri sata, a tekst zadataka, svesku za izradu zadataka i obrazac za odgovore kandidat dobija od dežurnog. Po završetku provere identiteta, ličnu kartu ili pasoš kandidati će morati da sklone sa stola. Ono što je dozvoljeno da ostane na stolu jeste samo plava hemijska olovka, potvrda o prijavi, pribor dobijen od dežurnog i flaširana voda ili sok u originalnom pakovanju.

Za vreme ispita nisu dozvoljeni pušenje, sendviči, čokolade i slično.

Ono na šta kandidati još treba da obrate pažnju jeste da ne donose svi zadaci isti broj bodova, kao i da na pojedinim fakultetima netačan odgovor donosi negativne poene.

Profesori i psiholozi savetuju da se ceo test prvo pročita, pre nego što se krene sa rešavanjem zadataka. Bilo bi dobro i da se izračuna vreme koje se ima na raspolaganju i da se toga pridržava. Savet je takođe da se prvo reše lakši zadaci, kako se ne bi dogodilo da se mnogo vremena potroši za najteža pitanja, kao i da se na kraju testa ostavi dovoljno vremena da se još jednom sve prekontroliše.

– Najvažnije prilikom polaganja ispita jeste koncentracija. Potrudite se da budete maksimalno koncentrisani na rešavanje zadataka, a o drugim stvarima razmišljajte kada se ispit završi. Neophodno je da se maksimalno pažljivo saslušaju usmena uputstva i sa velikom pažnjom pročitaju pismena uputstva. Ukoliko nešto niste razumeli, vaše je pravo da zatražite objašnjenje. Pitajte dokle god vam sve ne bude potpuno jasno – savetuje psiholog Saobraćajnog fakulteta dr Svetlana Ćićević na akademskom sajtu infostud.

Od trenutka podele zadataka nije dozvoljen nikakav razgovor između budućih kolega, a zabranjen je i razgovor sa dežurnima, kao i odlazak u toalet. Kada kandidat smatra da je završio sa ispitom, poziva dežurnog dizanjem ruke. Izlazak iz sale je moguć najranije jedan sat posle početka ispita, a pola sata pre završetka ispita niko neće moći da napusti učionicu.

Iako su fakulteti ostavili nekoliko dana za objavljivanje rang-lista, u praksi su prvi rezultati poznati već iste večeri, tako da je savet kandidatima da dežuraju ili na fakultetu ili kraj kompjutera, pošto se sajtovi ažuriraju svaki čas.

Posle toga slede rokovi za žalbe, odgovor na njih i formiranje konačnih rang-listi.

Budući da neće svi danas polagati prijemni ispit, da ponovimo – psiholozi preporučuju da dan pred test budući brucoš ne treba da uči već samo da obnavlja gradivo ili da radi ono što mu prija, da se dobro naspava i da ujutro obavezno doručkuje (savetuje se obrok bogat ugljenim hidratima zbog energije), uz dosta tečnosti.

I za kraj – ukoliko i ne uradite dobro test, nije smak sveta: uvek postoji druga šansa.

Sandra Gucijan

[objavljeno: 26/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.