OEBS zabrinut za kulturno nasleđe na Kosovu

Izvor: Blic, 22.Maj.2010, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS zabrinut za kulturno nasleđe na Kosovu

Misija OEBS na Kosovu zabrinuta je za kulturno nasleđe na jer ni posle četiri godine od usvajanja zakona nije pripremljena lista kulturnog, arheološkog i arhitektonskog nasleđa na Kosovu kojem je neophodna zaštita.

Šef misije OEBS na Kosovu Verner Almhofer pozvao je nadležne institucije da hitno preduzmu korake o primeni uredbi o kulturnom nasleđu na Kosovu.

OEBS posebno izražava zabrinutost zbog sve češćih pokušaja promene izgleda starog jezgra Prištine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
"U pitanju je drugi slučaj koji je Misija uočila, posle hotela Union, u kojem institucije odgovorne za zaštitu kulturnog i verskog nasleđa nisu uspele da primene zakon i obezbede zaštitu. U pitanju je ovoga puta rušenja stare Hatunije džamije 17. maja 2010. godine", izjavio je Almhofer.

Zakon o zaštiti kulturnog nasleđa, usvojen 2006. godine, predviđa pripremanje liste kulturnog, arheološkog i arhitektonskog nasleđa kojem je neophodna zaštita.

"Očuvanje starog jezgra Prištine je od velike važnosti, jer ono predstavlja kulturno nasleđe i za buduće generacije. Zaštita i prepoznavanje važnosti kulturnog nasleđa predstavljaju osnovu za odgovore na izazove u budućnosti", izjavio je Almhofer.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.