OBELEŽENO 170 GODINA OD OSNIVANJA SANU

Izvor: Kurir, 19.Nov.2011, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBELEŽENO 170 GODINA OD OSNIVANJA SANU

BEOGRAD - Srpska akademija nauke i umetnosti (SANU), najviša i najznačajnija naučna i kulturna ustanova u Srbiji, obeležila je svečanom akademijom u Beogradu 170 godina od osnivanja.

Začeta kao Društvo srpske slovesnosti, SANU je tokom svog dugog života promenila nekoliko naziva, najpre Srpsko učeno društvo, zatim Kraljevsko-srpska akademija, a na kraju, kako je i danas, Srpska akademija nauke i umetnosti.

"Akademija je kao ustanova s dugom tradicijom razvijala nauku >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i umetnost izvršavajući čitav niz zadataka koje su i potrebe i stvarnost nalagali", rekao je na svečanosti povodom Dana SANU predsednik akademije Nikola Hajdin.

On je istakao da se u prošlosti vodila borba da li će akademija biti samo naučna ili naučna i prosvetna ustanova.

"Mi danas kao i nekad smatramo prosvetu i prosvećivanje jednim od prvorazrednih zadataka akdemije", istakao je Hajdin i dodao da među najvažnijim zadacima SANU prema društvu jeste shvatanje da je svaki problem koji zaokuplja društvo i narod istovremeno i problem akademije.

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je jubilej SANU izraživši želju da ta institucija i dalje bude predvodnik prosvećenosti, znanja i kulturno-istorijskog identiteta svih građana Srbije.

"Niko među nama ne želi akademiju u službi dnevne politike, niti kao arbitra među interesima koji nisu u domenu najviše institucije srpskog društva u oblasti naučnog i umetničkog stvaralaštva", istakao je Tadić na svečanosti.

On je rekao da integritet, samostalnost i stabilnost SANU vidi kao inicijatora novih spoznaja i ideja koje su bitne za pokretanje programa značajnih za nauku, kulturu, obrazovanje i drugo.

"Uloga Akademije ostaje, kao i do sada, da na naučnim principima definiše probleme i kreira atmosferu koja će dovesti do novih, dugoročnih kvalitetnih rešenja, baziranih na činjenicama i naučnom metodu, doprinoseći izgradnji bogatijeg, socijalno uravnoteženog i solidarnog društva", naveo je predsednik Srbije.

Tadić je istakao da je cilj Srbije da ostvari kritičnu masu istraživača u svim domenima koji su, kako je ocenio, odlučujući za opstanak u kompetitivnom, globalnom, postindustrijskom društvu, kao i da se obezbedi više izdvajanja za nauku iz budžeta.

"Tako ćemo ojačati fondove za mlade talente, zaustaviti odliv mozgova i podstaći cirkulaciju naučnika između Srbije i inostranih ustanova, pre svega u okvirnim programima Evropske unije za nauku i istraživanja", rekao je predsednik Srbije.

Ministar kulture i informacionog društva Predrag Marković rekao je da Akademiju čine akademici koje Srbija ne sme da zaboravi i koji su postavili temelje za nauku i umetnost.

"Veća je naša obaveza prema Akedemiji, nego Akademije prema nama. Ako ne umete da čuvate ono što je vredno, što ste nasledili, ne zaslužujete ništa novo", kazao je Marković.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović rekao je, čestitajući jubilej SANU, da Srbija ima znanje kao jedno od najvažnijih resursa i glavni pokretač sveukupnih promena i razvoja u društvu.

Svečanosti su prisutvovali i potpredsednici Vlade Srbije Božidar Đelić i Jovan Krkobabić, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, partrijarh Irinej, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, javne ličnosti i drugi.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeleženo 170 godina od osnivanja SANU

Izvor: NaDlanu.com, 19.Nov.2011

BEOGRAD, 19. novembra 2011. (Beta) - Srpska akademija nauke i umetnosti (SANU), najviša i najznačajnija naučna i kulturna ustanova u Srbiji, obeležila je u subotu svečanom akademijom u Beogradu 170 godina od osnivanja... BEOGRAD, 19. novembra 2011. (Beta) - Srpska akademija nauke i umetnosti (SANU),...

Nastavak na NaDlanu.com...

SANU obeležila 170 godina postojanja

Izvor: Blic, 19.Nov.2011

Srpska akademija nauke i umetnosti (SANU), najviša i najznačajnija naučna i kulturna ustanova u Srbiji, obeležila je danas svečanom akademijom u Beogradu 170 godina od osnivanja. ..Začeta kao Društvo srpske slovesnosti, SANU je tokom svog dugog..života promenila nekoliko naziva, najpre Srpsko...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.