Obeleženo 170 godina od osnivanja SANU

Izvor: NaDlanu.com, 19.Nov.2011, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 170 godina od osnivanja SANU

BEOGRAD, 19. novembra 2011. (Beta) - Srpska akademija nauke i umetnosti (SANU), najviša i najznačajnija naučna i kulturna ustanova u Srbiji, obeležila je u subotu svečanom akademijom u Beogradu 170 godina od osnivanja.

BEOGRAD, 19. novembra 2011. (Beta) - Srpska akademija nauke i umetnosti (SANU), najviša i najznačajnija naučna i kulturna ustanova u Srbiji, obeležila je u subotu svečanom akademijom u Beogradu 170 godina od osnivanja.Začeta kao Društvo srpske slovesnosti, SANU je tokom svog dugog života promenila nekoliko naziva, odnosno zvala se i Srpsko učeno društvo, zatim Kraljevsko-srpska akademija, a na kraju, kako je i danas, Srpska akademija nauke i umetnosti."Akademija je kao ustanova sa dugom tradicijom razvijala nauku i umetnost izvršavajući čitav niz zadataka koje su i potrebe i stvarnost nalagali", rekao je na svečanosti povodom Dana SANU predsednik akademije Nikola Hajdin. On je istakao da se u prošlosti vodila borba da li će akademija biti samo naučna ili naučna i prosvetna ustanova.Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je jubilej SANU izraživši želju da ta institucija i dalje bude predvodnik prosvećenosti, znanja i kulturno-istorijskog identiteta svih gradjana Srbije."Niko medju nama ne želi akademiju u službi dnevne politike, niti kao arbitra medju interesima koji nisu u domenu najviše institucije srpskog društva u oblasti naučnog i umetničkog stvaralaštva", istakao je Tadić.Svečanosti su prisutvovali potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić, ministri Žarko Obradović i Predrag Marković, predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović, partrijarh Irinej, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, javne ličnosti i drugi.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.