SANU obeležila 170 godina postojanja

Izvor: Blic, 19.Nov.2011, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SANU obeležila 170 godina postojanja

Srpska akademija nauke i umetnosti (SANU), najviša i najznačajnija naučna i kulturna ustanova u Srbiji, obeležila je danas svečanom akademijom u Beogradu 170 godina od osnivanja.

Začeta kao Društvo srpske slovesnosti, SANU je tokom svog dugog

života promenila nekoliko naziva, najpre Srpsko učeno društvo, zatim Kraljevsko-srpska akademija, a na kraju, kako je i danas, Srpska akademija nauke i umetnosti.

- Akademija je kao ustanova s dugom tradicijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razvijala nauku i umetnost izvršavajući čitav niz zadataka koje su i potrebe i stvarnost nalagali - rekao je na svečanosti povodom Dana SANU predsednik akademije Nikola Hajdin.

On je istakao da se u prošlosti vodila borba da li će akademija biti samo naučna ili naučna i prosvetna ustanova.

- Mi danas kao i nekad smatramo prosvetu i prosvećivanje jednim od prvorazrednih zadataka akdemije - istakao je Hajdin i dodao da među najvažnijim zadacima SANU prema društvu jeste shvatanje da je svaki problem koji zaokuplja društvo i narod istovremeno i problem akademije.

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je jubilej SANU izraživši želju da ta institucija i dalje bude predvodnik prosvećenosti, znanja i kulturno-istorijskog identiteta svih gradjana Srbije.

- Niko među nama ne želi akademiju u službi dnevne politike, ni i kao arbitra medju interesima koji nisu u domenu najviše institucije srpskog društva u oblasti naučnog i umetničkog stvaralaštva - istakao je Tadić na svečanosti.

On je rekao da integritet, samostalnost i stabilnost SANU vidi kao inicijatora novih spoznaja i ideja koje su bitne za pokretanje programa značajnih za nauku, kulturu, obrazovanje i drugo.

- Uloga Akademije ostaje, kao i do sada, da na naučnim principima definiše probleme i kreira atmosferu koja će dovesti do novih, dugoročnih kvalitetnih rešenja, baziranih na činjenicama i naučnom metodu, doprinoseći izgradnji bogatijeg, socijalno uravnoteženog i solidarnog društva - naveo je predsednik Srbije.

Tadić je istakao da je cilj Srbije da ostvari kritičnu masu istraživača u svim domenima koji su, kako je ocenio, odlučujući za opstanak u kompetitivnom, globalnom, postindustrijskom društvu, kao i da se obezbedi više izdvajanja za nauku iz budžeta.

Ministar kulture i informacionog društva Predrag Marković rekao je da Akademiju čine akademici koje Srbija ne sme da zaboravi i koji su postavili temelje za nauku i umetnost.

- Veća je naša obaveza prema Akedemiji, nego Akademije prema nama. Ako ne umete da čuvate ono što je vredno, što ste nasledili, ne zaslužujete ništa novo -kazao je Marković.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović rekao je, čestitajući jubilej SANU, da Srbija ima znanje kao jedno od najvažnijih resursa i glavni pokretač sveukupnih promena i razvoja u društvu.

Svečanosti su prisutvovali i potpredsednici Vlade Srbije Božidar Djelić i Jovan Krkobabić, predsednica Skupštine Srbije Slavica

Djukić Dejanović, partrijarh Irinej, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, javne ličnosti i drugi.

Povezane vesti: Hajdin: Zadatak SANU je da se bavi problemima društva SANU: Dosta je memoranduma SANU obeležava 170 godina postojanja Proslavljeno devet decenija rada Medicinskog fakulteta

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.