Izvor: Blic, 24.Sep.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nude im posao umesto milostinje

KRAGUJEVAC - Više od 200 socijalno ugroženih lica Kragujevac je angažovao u radovima na uređenju grada, kako bi im omogućio da zarade novac koji je mnogo veći od redovne jednokratne socijalne pomoći. Prema rečima Milorada Laketića, koordinatora tima za materijalno obezbeđenje porodice u Centru za socijalni rad, iz budžeta je samo u junu ove godine izdvojeno 2,7 miliona dinara kako bi se pomoglo ugroženim licima i njihovim porodicama.

- Oni zarađuju 80 dinara po satu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i za mesec dana, a to je 168 radnih sati, prime više od 13.000 dinara. Za njih je to dragocena pomoć jer je dobijaju svakog meseca. Reč je o dobrovoljnom radu, a potrebe za radnicima iskazuju mesne zajednice i javna komunalna preduzeća. Uređuju parkove, čiste travnjake, groblja, korita reke i potoka, školska dvorišta i obdaništa. Rade sve poslove koji ne zahtevaju stručnu radnu snagu. Trenutno imamo potrebu za još deset radnika, a njih 50 je na listi čekanja jer su zainteresovani da na ovaj način upotpune kućni budžet - kaže Milorad Laketić.

Zbog dobrog efekta, grad je iz svog budžeta izdvojio ove godine tri puta više novca za javne radove nego 2006, kada je projekat započeo. Tako će socijalno ugroženi dobiti na ovaj način 15 miliona dinara. Prava na ovakav rad imaju nezaposlena lica, čiji je porodični prihod manji od polovine prosečne plate u Kragujevcu, odnosno niži od 17.000 dinara.

Goran Jović ima 40 godina i jedan je od radnika koji je juče, preko ovog programa za pomoć socijalno ugroženima, uređivao dvorište novog obdaništa „Lane".

- Imam ženu, dvoje dece, roditelje. Ovako radim već šest meseci i zadovoljan sam. Nekada sam radio u Trgovinskom preduzeću „Srbija" i ostao sam bez posla posle 17 godina rada. Sada prikupim oko 15.000 mesečno i radim sve šta se traži. Znači mi puno - kaže Jović.

Na uređenju travnjaka je juče bio i Paun Armuš. On ima 63 godine i bivši je radnik „Zastave".

- Bez posla sam ostao, kao tehnološki višak, posle 32 godine rada. Iz obračunske službe u fabrici automobila dospeo sam na ulicu. Imam ženu, decu, unučiće. Dok čekam vreme do penzije, neću da budem dokon. Zato je bolje ovako - radim ono šta mogu, ne dosađujem se i lepo zaradim - priča Armuš.

Od ovog posla živi i porodica Muje Bajramovića (32). On je juče u kamio tovario kamene ploče izvađene iz dvorišta koje se renovira i koje će biti premeštene u park Ilina voda.

- Ovaj kamen je trebalo da se baci, a sada će da se iskoristi za lepe, nove staze. Radim pošteno i isto tako zarađujem. Imam tri sina i majku. Dvojica su pošla u školu. Zato mi je svaki dinar važan. Od socijalne pomoći koju smo dobijali tri puta godišnje ne može da se živi. Ovako je mnogo bolje - kaže Bajramović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.