Nove cene lekova za novu vladu

Izvor: TvojPortal.com, 11.Jun.2012, 07:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove cene lekova za novu vladu

Izvor: BizLife
Posle zahteva farmaceutske industrije državi da se cena lekova usklađuje sa kursom evra, predstavnici dva nadležna ministarstva - zdravlja i trgovine odlučili su da odluku o tome prepuste novoj vladi. To, međutim, ne bi trebalo da ima posledice po snabdevenost tržišta lekovima, poručuju proizvođači. Međutim, kako navode uslov je da nova vlada bude formirana u narednih nekoliko nedelja.


Rafovi u apotekama su još puni, većih nestašica >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << nema ali farmaceutske kuće koje posluju u Srbiji, tvrde da na svakoj kutiji leka gube više od 15 odsto, jer Vlada Srbije odbija da promeni obračunski kurs evra pri nabavci lekova i prebacuje odgovornost na naslednike.
Dubravka Šaranović iz Ministarstva zdravlja kaže da je dogovoreno da korekcija cena lekova cele liste koja ima 427 lekova ide sa novom vladom i da to ne može da rešava tehnička vlada.
"Međutim, ministarstvo zdravlja će po zakonu o lekovima članu. 58 stavu 5, insistirati na vladi koja je tehnička da pet lekova koji su neophodni za zdravlje, koji su deficitarni među kojima je aminofilin, lasiks, dva oblika pet fluorouracil i ranitidin dobiju korekciju cene", kaže Dubravka Šaranović iz Ministarstva zdravlja.
Predstavnici domaćih i stranih farmaceutskih kompanija kažu da za svoje proizvode traže isti tretman kakav, recimo, imaju i naftni derivati.
Predsednik Grupacije INOVIA Bojan Trkulja kaže da do sada nisu obustavili isporuku lekova i to ne planioraju ni u budućnosti.
"Ono što nas zanima je uredba o korekciji maksimalne cene leka i kursa evra. To je tehničko pitanje i to može da donese i ova Vlada, ali sačekaćemo ukoliko to bude na prvim sastancima buduće Vlade pod uslovom da se ona formira u narednih nekoliko nedelja", kaže Trkulja.
Predsednik "Grupacije proizvođača lekova" Srbije Dragomir Marisavljević, kaže da će i dalje proizvoditi lekove i građani Srbije nemaju razloga za strah.
"Mi 13 meseci prodajemo lekove po kursu od 99,20 dinara za evro. U isto vreme država usklađuje sve sa evrom", navodi Marisavljević.
Farmaceutske kompanije tvrde i da im država za isporučene lekove duguje trideset milijardi dinara. U Fondu negiraju te tvrdnje.
Direktor RFZO-a Aleksandar Vuksanović navodi da je Fond u trenutku kad je došao na mesto direktora imao obaveze za lekove na receptu od 15 milijardi dinara.
"To je bilo u decembru 2010. godine. Na današnji dan Fond ima obaveze po ovom osnovu od 13 milijardi i 200 dinara . Plaćamo oktobar prošle godine. Kada govorimo o našim plaćanjima za lekove o bolnicama, tu smo potpuno ažurni. Mi smo pre neki dan završili plaćanja za prethodni mesec", ističe Vuksanović .
Nestašice lekova nema niti će je biti, poručuju i direktor Fonda i farmaceutske kuće, jer za svaki lek postoji i parela ili njegova zamena.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.