Nova budžetska linija za osnaživanje na Šangajskoj listi

Izvor: RTS, 24.Avg.2019, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova budžetska linija za osnaživanje na "Šangajskoj listi"

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević najavio je da će od novembra biti formirana posebna budžetska linija za "osnaživanje Šangajske liste", odnosno za poboljšanje položaja srpskih univerziteta na toj najprestižnijoj listi rangiranja visokoškolskih ustanova u svetu.
Šarčević je novinarima u Predsedništvu Srbije, posle susreta predsednika Vučića sa matematičarem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Stojanom Radenovićem, a kome je prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali, kazao da će se posebna linija formirati prilikom izrade redovnog rebalansa republičkog budžeta.

"Imaćemo posebnu budžetsku liniju za osnaživanje 'Šangajske liste', odnosno radova na listi citiranosti i neće postojati ''centri moći''. Novu budžetsku liniju će Univerzitet moći da koristi pod uslovima koje dogovorimo. To znači da će neko ko radi u inostranstvu takođe moći da objavljuje radove preko Beogradskog univerziteta", rekao je Šarčević.
On je najavio da će se s rektorkom BU Ivankom Popović videti već iduće sedmice tim povodom.
Šarčević je kazao i da je profesora Radenovića pozvao da svojim znanjem i iskustvom doprinese i bude deo tima na izradi Strategije nauke i obrazovanja koja se radi za period 2020-2030.
Podsetio je i da je Skupština Srbije usvojila Zakon o fondu za nauku i Zakon o nauci i istraživanjima, te da je naučnicima omogućeno da imaju sigurna primanja.
Kada je reč o citiranosti naučnika, Šarčević je naveo da ih ima u oblasti matematike i medicine, ali i da bi trebalo da ih bude više iz društvenih nauka.
"Više puta sam izjavio da ulazimo u 5.0 revoluciju, a to je filozofska revolucija društvenih nauka koje menjaju svest", rekao je Šarčević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šarčević: Nova budžetska linija za osnaživanje na ŠANGAJSKOJ LISTI

Izvor: Blic, 24.Avg.2019

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević najavio je danas da će od novembra biti formirana posebna budžetska linija za "osnaživanje Šangajske liste", odnosno za poboljšanje položaja srpskih univerziteta na toj najprestižnijoj listi rangiranja visokoškolskih ustanova...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.