Najnovije vesti
Vesti Društvo
Šarčević: Nova budžetska linija za osnaživanje na ŠANGAJSKOJ LISTI

Šarčević: Nova budžetska linija za osnaživanje na ŠANGAJSKOJ LISTI

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević najavio je danas da će od novembra biti formirana posebna budžetska linija za "osnaživanje Šangajske liste", odnosno za poboljšanje položaja srpskih univerziteta na toj najprestižnijoj listi rangiranja visokoškolskih ustanova u svetu.

Mladen Šarčević Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija
Mladen Šarčević

Šarčević je kazao da će se posebna linija formirati prilikom izrade redovnog rebalansa republičkog budžeta.

- Imaćemo posebnu budžetsku liniju za osnaživanje Šangajske liste, odnosno radova na listi citiranosti i neće postojati "centri moći". Novu budžetsku liniju će Univerzitet moći da koristi pod uslovima koje dogovorimo. To znači da će neko ko radi u inostranstvu takođe moći da objavljuje radove preko Beogradskog univerziteta - rekao je Šarčević.

Pročitajte još

On je najavio da će se sa rektorkom BU Ivankom Popović videti već iduće nedelje, tim povodom.

Šarčević je kazao i da je profesora Stojana Radenovića, najcitiranijeg srpskog naučnika, pozvao da svojim znanjem i iskustvom doprinese i bude deo tima na izradi Strategije nauke i obrazovanja koja se radi za period 2020-2030.

Podsetio je i da je Skupština Srbije usvojila Zakon o fondu za nauku i Zakon o nauci i istraživanjima, te da je naučnicima omogućeno da imaju sigurna primanja.

Kada je reč o citiranosti naučnika, Šarčević je naveo da ih ima u oblasti matematike i medicine, ali i da bi trebalo da ih bude više iz društvenih nauka.

- Više puta sam izjavio da ulazimo u 5.0 revoluciju, a to je filozofska revolucija društvenih nauka koje menjaju svest - rekao je Šarčević.

On je istakao da je srpska nauka u ekspanziji i da je za dve godine izdvojeno 36 odsto više novca za tu oblast nego ranije.

- Prošle godine smo uključili 1.157 istraživača, ove godine u julu smu imali poziv za 1.000 novih mladih istraživača i 100 povratnika - rekao je Šarčević.