Stefanović: Cenim pritisak na Prištinu, nadam se da će dati rezultate

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2020, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Cenim pritisak na Prištinu, nadam se da će dati rezultate

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da ceni pritisak koji se iz SAD vrši na Prištinu da se ukinu takse i izrazio očekivanje da će to dati rezultate.

"Ipak, nisam uvek bio optimista, jer mi se čini da taj pritisak može da bude veći", rekao je Stefanović na pitanje novinara da prokomentariše izjavu specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog BG i PR, Ričarda Grenela, da takse treba ukinuti i da se protivi merama reciprociteta koje je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najavio premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti.

Ministar kaže da je pitanje taksa čisto pitanje međunarodnog prava, pošto je i Priština potpisala CEFTA sporazum, u skladu sa rezolucijom 1244.

Stefanović ističe da prištinske institucije krše, pre svega CEFTA sporazum, i da nažalost nema dovoljno sankcija za to.

"Nema dovoljno oštre poruke pre svega iz EU, jer kada nešto potpišete, kada na nešto pristanete, ne možete to unilateralno da kršite, ili treba prosto da istupite i kažete da niste na evropskom putu. Onda postoje drugačija pravila igre. Cenim pritisak koji se vrši na Prištinu i nadam se da će dati rezultate", rekao je Stefanović posle uričenja donacije Nemačke MUP-u Srbije u vidu 27 vozila i opreme.

Stefanović ističe da se Briselski sporazum ne poštuje već sedam godina i da nijedna mera nije prava, ako iza nje nema sankcije već samo upozorenje.

Kako je rekao, velike i moćne države mogu i te kako da utiču na Prištinu.

"Očekujem da će se međunarodno pravo poštovati i da će to biti ključni argument koji će pobediti, jer takse su pre svega nepoštovanje međunarodnog prava. Očekujem da će svet to uvideti, pre svega EU, koja je bila garant toga", zaključio je Stefanović
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Cenim pritisak SAD na Prištinu, ali čini mi da bi mogao da bude veći"

Izvor: RTS, 11.Feb.2020

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da ceni pritisak koji se iz SAD vrše na Prištinu da se ukinu takse, dodavši da očekuje da će to dati rezultate. . Izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i...

Nastavak na RTS...

Stefanović: Bojkot neozbiljan zbog grupa građana koje umesto opozicije izlaze na izbore

Izvor: Danas, 11.Feb.2020

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da "od prvog momenta" nije verovao da je deo opozicije koji je najavio bojkot ozbiljan u tom nastupu, zato što su, kako je rekao, sve vreme koketirali sa nekim grupama građana da umesto njih izađu na izbore.

Nastavak na Danas...

Kurti se zalaže za jačanje odnosa sa Albanijom

Izvor: Danas, 11.Feb.2020

Novi premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas u Tirani da se zalaže za jačanje odnosa sa Albanijom i sprovođenje potpisanih bilateralnih sporazuma, ali se i dalje opire regionalnoj inicijativi "mini Šengen".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.