Nema kancerogenog mleka u Srbiji

Izvor: RTS, 09.Feb.2013, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema kancerogenog mleka u Srbiji

Hrvatska, Crna Gora i Bosna povlače neke vrste mleka iz prodaje zbog kancerogenih materija. U Srbiji nema opasnog mleka, tvrde nadležni. U toku vanredne kontrole.

Sa tržišta u Hrvatskoj i Crnoj Gori povlače se mleka hrvatskih proizvođača "Dukat" i "Vindija", nakon što je u njima pronađen kancerogeni sastojak aflatoksin. Bosna i Hercegovina zabranila je njihov uvoz.

U Hrvatskoj je u toku dana naređeno i povlačenje tunjevine "Rial" zbog visokog nivoa histamina. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Iz srpskog Ministarstva poljoprivrede poručuju da u Srbiju nisu uvoženi ni mleko ni tunjevina sa spornim materijama.

U hrvatskim prodavnicama sa rafova se sklanjaju "Vindijino" trajno i strelizovano mleko sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od litar, i "Dukatovo" trajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti, u pakovanju od pola litre i litar. Razlog je, kažu u hrvatskom ministrastvu poljoprivrede, prisustvo kancerogenog aflatoksina M1.

"Ako govorimo o mleku i aflatoksinu u mleku, to je takođe srednja opasnost u maloj količini konzumacije. Dugotrajnom konzumacijom takvog mleka, međutim, može doći do pojave u organizmu do pojave raka", objašnjava Zorica Jurković iz hrvatske Agencije za hranu.

I u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini iz prodaje se povlače štetna mleka. Dukatova sporna mleka ne nalaze se na crnogorskom tržištu.

Spaso Popović iz fitosanitarne uprave Crne Gore kaže da je naređeno uklanjanje "Vendijano" mleka 2,8 i UHT iz magacina maloprodajnih objekata do dobijanja rezultata analize.

Slaviša Kreštalica iz Granične veterinarske inspekcije BiH kaže su u prethodna tri dana imali oko 18 pošiljki koje su pokazale da imaju povećanu koncentraciju aflatoksina. "Te sve pošiljke su stopirane", kaže Kreštalica.

U ministarstvu poljoprivrede tvrde da u Srbiji nema mleka iz Hrvatske. Manja količina stigla je, kažu, iz Bosne i Hercegovine, i u njoj nije bilo aflatoksina.

"Nacionalnim programom monitoringa na rezidue apsolutno držimo stvar u svojim rukama i pratimo u namirnicama animalnog porekla aflatoksin i do sada nismo imali bilo kakvih problema", kaže načelnik u Poljoprivrednoj inspekciji Nenad Katanić.

Katanić kaže da će ovih dana izvršiti vanrednu inspekciju i kod drugih proizvođača mleka.

Iz Nacionalne organizacije potrošača upozoravaju da treba iskontrolisati mleka i iz "Dukatovog" pogona u Somboru.

"Dok se to ne uradi, potoršači u Srbiji ne mogu biti sigurni u ono što piju ili jedu, jer za nas je to nedopustivo, da neko u ime svih nas odlučuje šta je to kontrolisao odnosno šta će se kontrolisati", kaže predsednik Nacionalne organizacije potrošačaGoran Papović.

U međuvremenu oglasila se i kompanija "Somboled", koja saopštava da u Srbiju ne uvozi sporne proizvode iz Hrvatske i da ne postoji nikakva opasnost za potrošače.

U Hrvatskoj se od danas sa rafova sklanja i tunjevina "Rial" uvezena sa Tajlanda, a proizvedena u oktobru prošle godine. Razlog je visok nivo histamina koji može predstavljati rizik za zdravlje, naročito za decu i trudnice i osobe netolerantne na histamin, jer izaziva alergije.

U srpskom Ministartsvu poljoprivrede tvrde da ta tunjevina ove godine nije uvezena u Srbiju. Od proizvođača iz Tajlanda, koji proizvodi pomenutu tunjevinu, uvezena je jedino tuna u salamuri "K plus - lot 11243", koja je u Srbiju ušla 25. januara ove godine i tada je kontrolom ustanovljeno da histamina nema.

Iz "Agrokora" i "Univer-eksporta" poručuju da nemaju ni tunjevinu ni mleko spornih brendova "Rial" i "Dukat".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U Srbiji nema karcenogenog mleka

Izvor: Studio B, 10.Feb.2013, 18:02

U Srbiji nema mleka u kojem je pronađen kancerogeni sastojak aflatoksin, kažu u Poljoprivrednoj inspekciji, reagujući na situaciju u Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori, gde se od juče iz prodaje povlači mleko hrvatskih proizvođača Dukat i Vindija. ..U ministarstvu poljoprivrede tvrde da u Srbiji nema...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.