Papović o kancerogenom mleku: Pod hitno proveriti sastav Dukatovih proizvoda u Srbiji

Izvor: Blic, 09.Feb.2013, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papović o kancerogenom mleku: Pod hitno proveriti sastav "Dukatovih" proizvoda u Srbiji

Mleka hrvatskih proizvođača “Dukat” i “Vindija” povlače se sa tržišta u Hrvatskoj i Crnoj Gori nakon što je u njima pronađen kancerogeni sastojak aflatoksin, a BIH zabranila je njihov uvoz. I dok u srpskom Ministarstvu poljoprivrede tvrde da mleka iz Hrvatske kod nas nisu ni uvožena, iz Nacionalne organizacije potrošača podsećaju da “Dukatov” pogon postoji u Somboru i da ta mleka podhitno treba iskontrolisati. Goran Papović

- Kontrola bezbednosti hrane u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbiji skoro i da ne postoji. Mi nemamo plan monitoringa hrane na tržištu niti Savet za bezbednu hranu, na čije formiranje čekamo godinama, tako da se bez preterivanja može reći da zapravo i ne znamo šta jedemo i pijemo. Umesto da veterinarska inspekcija uveliko kontroliše sporna mleka na našem tržištu, mi se oslanjamo na utešne izjave iz Ministarstva - kaže za “Blic” Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača.

Načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin odbila je da komentariše situaciju i rekla da odgovore o kontroli spornih mleka u Srbiji možemo dobiti tek u ponedeljak.

Goran Knežević, ministar poljoprivrede Srbije, izjavio je da manja količina mleka jeste uvezena iz Bosne i Hercegovine ali da u njoj nije bilo aflatoksina.

Podsetimo, nakon što su nalazom Hrvatskog veterinarskog instituta utvrđene koncentracije aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih, uzorci mleka su poslati u specijalizovanu laboratoriju u Beču radi dodatne potvrde nalaza, a rezultati će biti poznati sredinom februara.

Aflatoksini u grupi najkancerogenijih poznatih supstanci

Aflatoksini su toksični i ubrajaju se u grupu najkancerogenijih poznatih supstanci, a inače su prirodni mikotoksini koje proizvode mnoge vrste gljiva Aspergilus.

Iz prodaje se povlače “Vindijino” trajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti, u pakovanju od litra, “Vindijino” UHT (homogenizovano i sterilizovano) mleko sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od litra, “Dukatovo” trajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti, u pakovanju od pola litra i “Dukatovo” trajno mleko “Lagano jutro” sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra.

- Odmah po dobijanju informacija da UHT mleko Hrvatskih proizvođača mleka ‘Dukat’ i ‘Vindija’ može predstavljati rizik po zdravlje potrošača u Crnoj Gori, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja dalo je nalog da se stave van prometa proizvodi svih proizvodnih partija navedenih proizvođača, sve dok se ne izvrše dodatne labaratorijske analize uzorka - navodi se u listu “Pobjeda”.

Povlačenje mleka je na HRT-u komentarisao toksikolog Radovan Fuks koji je godinama radio kao ekspert Svetske zdravstvene organizacije upravo na određivanju dozvoljenih koncentracija toksina u hrani.

Rekavši da nema mesta panici, ali da je dobro što je mleko povučeno iz upotrebe, Fuks je naglasio da količine aflatoksina minimalno odstupaju od dozvoljenih.

- Evropska unija ima stroge kriterijume što se tiče koncentracije aflatoksina M1 u mleku, a u Hrvatskoj je dozvoljena koncentracija 0,05 mikrograma po litru mleka, dok je u SAD deset puta veća i iznosi 0,5 po litru - rekao je Fuks.

Veći je problem s konzervama tunjevine “Rial” koju je trgovačka kompanija “Konzum” uvezla iz Tajlanda. Konzerve od 160 grama proizvedene su u oktobru 2012, a sadrže prevelike količine histamina. Kako su javili iz ministarstva, ta tunjevina predstavlja rizik za zdravlje potrošača, a naročito za lica koje ne podnose histamin i proizvode od ribe i decu i trudnice, jer konzumacija može da dovede do nastanka akutnih alergijskih reakcija.

Pogledajte listu drugih opasnih namirnica koju je predstavio hrvatski ministar poljoprivrede

Hrana Zemlja porekla Opasnost

Lešnici (u ljusci ili oljušteni) Azerbejdžan Aflatoksini

Kikiriki (u ljusci, oljušten, pržen) Brazil

Aflatoksini

Suva testenina (rezanci) Kina Aluminijum

Čaj (crni i zeleni) Kina Pesticidi

Pasulj (Vigna unguiculata spp. sesquipedalis)

Gorka Dinja (Momordica charantia)

Paprike iz roda Capsicum spp. (slatke i ostale)

Patlidžani (hrana – svježa, rashlađena ili smrznuta)

Dominikanska republika Pesticidi

Paprike iz roda Capsicum annuum

Proizvodi od čilija (curry)

Muškatni orašćić (Myristica fragrans)

Đumbir (Zingiber officinale)

Kurkuma (Curcuma longa)

(hrana – sušeni začini)

Indija Aflatoksini

Semenke lubenice (egusi, Citrullus lanatus) i iz nje dobijeni proizvodi Nigerija Aflatoksini

Paprike iz roda Capsicum annuum Peru Aflatoksini i Okratoksin A

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nema kancerogenog mleka u Srbiji

Izvor: RTS, 09.Feb.2013

Hrvatska, Crna Gora i Bosna povlače neke vrste mleka iz prodaje zbog kancerogenih materija. U Srbiji nema opasnog mleka, tvrde nadležni. U toku vanredne kontrole...Sa tržišta u Hrvatskoj i Crnoj Gori povlače se mleka hrvatskih proizvođača "Dukat" i "Vindija", nakon što je u njima pronađen kancerogeni...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.