Nekome će se DOPASTI, nekome NE: Evo koje se NOVINE UVODE U ŠKOLE!

Izvor: BKTV News, 20.Sep.2017, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nekome će se DOPASTI, nekome NE: Evo koje se NOVINE UVODE U ŠKOLE!

Zakon o obrazovanju!

Zaposleni u prosveti moraće sa 65 godina života da idu u penziju, poslednju reč u imenovanju direktora škole davaće ministar prosvete, a uvodi se jedinstveni obrazovni broj učenika, samo su neke od novina koje predviđa predlog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Predlog zakona danas je u Skupštini Srbije poslanicima predstavio ministar prosvete Mladen Šarčević koji je rekao da su nova zakonska rešenja temelj kvalitetnom >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << obrazovanju, da se obrazovanje uskladi sa razvojem društva.

Predlogom je predviđeno povećanje odgovornosti, efikasnosti, ali i ekonomičnosti svih koji učestvuju u obrazovnom sistemu.

Ministar je rekao da se predlogom zakona proširuje autonomija nastavnika, vaspitača, stručnih saradnika uz definisanje odgovornosti, kao i da je predviđeno veće uključivanje roditelja u rad škole, ali da su predviđene i vaspitno-dispciplinske mere, društveno koristan i humanitarni rad.

On je podsetio da je reč o sistemskom zakonu koji je definisao ključne kompentencije za celoživotno učenje, kao i vrednovanje rada zaposlenih u prosveti.

Predlogom je predviđeno i uvođenje postupnosti prilikom oduzimanja licence nastavnicima, kao i visoke kompentencije u izboru direktora, čije imenovanje će na kraju ministar da verifikuje.

"Do sada je to bilo da samo ministar potpiše izbor direktora. Definisano je i razrešenje direktora, a predviđeno je malim procentom da obavlja posao u nastavi", naglasio je ministar.

Šarčević je dodao da u visokom obrazovanju možda ima smisla da se produžava radni vek nastavnika, ali da u osnovnim i srednjim školama to nema smisla te će nastavnici morati sa 65 godina da idu u penziju. U prosvetnom sistemu je danas takvih oko 900 nastavnika, podsetio je on.

Kada je reč o Predlogu zakona o visokom obrazovanju, predviđeno je da je uslov za rangiranje za upis u narednu studentsku godinu na teret budžeta bude 48 ESP bodova.

Takođe, taj akt predviđa formiranje Saveta poslodavaca na svakoj visokoškolskoj ustanovi, kako bi se uspostavila veza visokog obrazovanja i privede.

Šarčević je rekao da je predlogom zakoma predviđeno uvođenje industrijskog predavača, ali i menadžera na univerzitetu.

“Rektor, dekan bira se na tri godine da mogućnošću jednog produženja“, naglasio je ministar.

Predlogom zakona o visokom obrazovanju značajno unapređuje sistem akreditacije kroz osnivanje Nacionalnog tela za akreditaciju, uvode novi standardi, kao i postupak žalbe i procedure za izdavanje dozvole za rad i upis studenata tek nakon završene akreditacije.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.