Nedopustivo da dva pacijenta leže u istom krevetu

Izvor: Politika, Beta, 13.Okt.2009, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedopustivo da dva pacijenta leže u istom krevetu

Ako se to desi u nekoj ustanovi, u njoj će lekarska i direktorska soba biti pretvorene u bolesničke, kaže ministar Tomica Milosavljević

Optužbe koje su stigle iz slovenačkog tužilaštva na račun trojice lekara Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije da su primili po 10.000 evra da bi lek firme „Novartis” prepisivali pacijentima, direktor ove ustanove profesor dr Nenad Borojević nazvao je juče „apsolutnim insinuacijama”. Novih informacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o ovom slučaju, koji je prošle nedelje zaokupio pažnju medija, nema, a dr Borojević je rekao kako je o celom slučaju razgovarao sa lekarima. On je izrazio ogorčenje što su za ove nedokazane optužbe lekari prozvani imenom i prezimenom, uprkos Zakonu o informisanju „koji valjda ne dozvoljava da se neko ko je na nivou osumnjičenog tako „arči po štampi”.

– Imam garancije prozvanih lekara da se apsolutno ništa iz optužbi nije dogodilo, podsećam da je reč o 2002. godini. Ipak, dvojica od prozvanih lekara ponudiće svoje ostavke na članstva u republičkim komisijama za lekove u fondu i Ministarstvu zdravlja. Oni to čine isključivo iz moralnih razloga i zbog toga što su pod presijom medija – kazao je juče dr Borojević na konferenciji za štampu povodom puštanja u rad dva najsavremenija uređaja za zračenje, dva linearna akceleratora.

Kako je juče saopšteno, novi aparati obolelima od raka omogućiće ciljano zračenje, kod kojeg je bitno povećana preciznost što smanjuje neželjena dejstva ovog vida terapije. Ministar zdravlja, profesor dr Tomica Milosavljević, koji je juče prisustvovao puštanju u rad najsavremenijih aparata, podsetio je da je u poslednje dve godine u onkološke centre uloženo oko 13 miliona evra. Povodom činjenice da se na institutu u proteklom periodu, uprkos svim poboljšanjima uslova lečenja, ipak događalo da u jednom bolničkom krevetu leže dva pacijenta dok čekaju hemoterapiju, juče je saopšteno da se tako nešto ubuduće više neće događati.

– Nikada više ne može da se desi da dva pacijenta budu u jednom krevetu. To je nedopustivo. Onog dana kada se na ovom institutu ili drugoj ustanovi to bude desilo biće trajno ukinuta lekarska soba i biće otvorena bolesnička, ako se ponovo desi, biće ukinuta direktorska soba i ona će biti pretvorena u bolesničku – najavio je dr Milosavljević.

O. Popović

[objavljeno: 14/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.