Modernizacija Instituta za onkologiju i radiologiju

Izvor: RTS, 14.Okt.2009, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Modernizacija Instituta za onkologiju i radiologiju

Dva nova uređaja za radiotrapiju zaokružila ciklus obnove službe radioterapije na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Linearni akcelaratori omogućavaju preciznou radioterapiju, u toku koje zračenje ne oštećuje okolno, zdravo tkivo.

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije dobio je dva nova uređaja za zračnu terapiju, čime je završen trogodišnji ciklus tehnološke obnove službe radioterapije.

Prof. dr Nenad Borojević, direktor Instituta, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za RTS da će pacijenti imati terapiju na svetskom nivou i u znatno komfonijim uslovima. Stiču se uslovi, kaže direktor, da se od Nove godine terapija zračenja ne obavlja danonoćno, u tri smene.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević poručio je srpskim onkolozima da nije prihvatljivo da ne rade u tri smene, već da da će i drugi lekari, ako treba, da rade u tri smene, da ne bi postojale liste čekanja pacijenata.

Institut za onkologiju i radiologiju sada raspolaže sa četiri linearna akceleratora, najsavremenija aparata za radioterapiju, od kojih svaki vredi skoro dva miliona evra.

Ti uređaji omogućavaju preciznije i efikasnije usmeravanje zračenja, pa tako okolno, zdravo tkivo biva neoštećeno u toku terapije.

U poslednjih sedam godina, u pet zdravstvenih ustanova u kojima se leče oboleli od raka, uložena je trećina novca koji je država izdvajala za zdravstvo. Samo u Institut u Beogradu, u poslednje dve godine investirano je oko 13 miliona evra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Institutu za onkologiju dva nova uređaja

Izvor: Danas, 13.Okt.2009, 20:30

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije juče je dobio dva nova uređaja za zračnu terapiju koja će omogućiti lečenje obolelih od karcinoma po svetskim standardima i smanjiti liste čekanja za zračenje.

Nastavak na Danas...

Manje čekanja na zračenje

Izvor: Blic, 14.Okt.2009

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije pustio je u rad dva nova linearna akceleratora, uređaja za zračnu terapiju. To će omogućiti lečenje obolelih od karcinoma po svetskim standardima, smanjiti liste čekanja, ali i prestanak zračenja pacijenata u tri smene...- Prvi put u istoriji Instituta...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.