Nasilje nad homoseksualcima opravdano za 38 odsto mladića

Izvor: Politika, 31.Jan.2012, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasilje nad homoseksualcima opravdano za 38 odsto mladića

BEOGRAD – Skoro 40 odsto mladića od 14 do 19 godina u Srbiji u poslednjih godinu dana udarilo je rukom ili šutiralo drugu osobu muškog pola, a 58 odsto ispitanih „nikada ne bi imalo druga koji je homoseksualac” i za njih 38 odsto nasilje prema homoseksualcima je opravdano, rezultati su danas predstavljenog istraživanja o konceptu rodno zasnovanog nasilja.

Istraživanje, koje je sprovedeno u 16 gradova i opština i obuhvatilo 1.461 ispitanika, pokazalo je takođe da oko 42 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mladića smatra da treba razlikovati muške i ženske poslove u domaćinstvu, 36 procenata njih smatra da je muškarac taj koji odlučuje u svojoj kući, dok trećina ispitanika smatra da je hranjenje i kupanje dece obaveza majke.

Rezultati istraživanja Centra „E8”, koje je predstavljeno u Centru za kulturnu dekontaminaciju između ostalog pokazuju da se dve trećine ispitanika slaže sa stavom „gadi mi se kada vidim muškarca koji se ponaša kao žena” a za 38 odsto učesnika ankete nasilje prema homoseksualcima uvek je opravdano.

Da je vređanje oblik nasilja smatra 40 odsto anketiranih, a 12 odsto njih smatra i da je u redu „da te roditelj tuče”.

Da devojka zaslužuje napad ili šamar kada ne ispunjava svoje obaveze smatra osam odsto anketiranih, dva odsto kada psuje i viče, jedan odsto kada se izazovno oblači, osam odsto kada je drska, dok čak 71 odsto momaka misli da se problemi nikada ne smeju rešavati nasiljem.

Skoro 40 odsto ispitanih je u poslednjih godinu dana pretio drugom muškarcu, a 13 procenata je učestvovalo u udaranju nekoga za koga je mislio da je homoseksualac ili previše feminiziran.

U poslednja tri meseca šest odsto anketiranih momaka je udarilo ili pretilo svojoj devojci ili drugoj mladoj ženi, dok je 14 odsto njih devojku uvredilo ili ponizilo.

Istraživanje je pokazalo i da je 45 odsto ispitanih probalo cigarete, 58 odsto se nekada u životu napilo, 12 odsto je koristilo neku vrstu droga, a šest procenata ispitanika ih i danas koristi.

Da je konzumiranje alkohola zabavno, smatra četvrtina ispitanih, 23 odsto njih navelo je da pije alkolhol da bi se oslobodilo stresa, a šest odsto je u okruženju ljudi koji stalno piju.

Rezultati istraživanja Centra „E8”, koje je predstavljeno u Centru za kulturnu dekontaminaciju, pokazuju i da 74 odsto momaka u kući ima nekoga s kim može da razgovara o svojim problemima, 57 procenata je zadovoljno svojim telom, dok se skoro 10 odsto oseća inferiorno kada je u grupi sa prijateljima.

Da u porodici svi treba da se dogovaraju i zajednički donose odluke mišljenje je 62 odsto ispitanih, dok jedan procenat pripadnika jačeg pola od 14 do 19 godina smatra da muškarac ima pravo da odlučuje s kim će se njegova devojka družiti i kako će se oblačiti i šminkati.

Od ispitanih 17 odsto je mišljenja „da su muškarcu potrebne druge žene, iako se dobro slaže sa svojom suprugom”.

Program za rodnu ravnopravnost je projekat koji Centar E8 realizuje u saradnji sa „Ker internešnal” uz podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške.

Tanjug

objavljeno: 31.01.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Anketa: Nasilje nad homoseksualcima opravdano za 38 odsto mladića

Izvor: Blic, 31.Jan.2012

Skoro 40 odsto mladića od 14 do 19 godina u Srbiji u poslednjih godinu dana udarilo je rukom ili šutiralo drugu osobu muškog pola, a 58 odsto ispitanih "nikada ne bi imalo druga koji je homoseksualac", dok je za njih 38 odsto nasilje prema homoseksualcima je opravdano, rezultati su danas predstavljenog...

Nastavak na Blic...

Za trećinu mladih opravdano nasilje nad homoseksualcima

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jan.2012

Skoro 40 odsto mladića od 14 do 19 godina u Srbiji u poslednjih godinu dana udarilo druga, 58 odsto ispitanih 'nikada ne bi imalo druga koji je homoseksualac', a za njih 38 odsto nasilje prema homoseksualcima je opravdano.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Srbija: šovinizam i nasilje su OK?

Izvor: B92, 31.Jan.2012

Skoro 40 odsto mladića od 14 do 19 godina u Srbiji u poslednjih godinu dana udarilo je rukom ili šutiralo drugu osobu muškog pola, a 58 odsto ispitanih "nikada ne bi imalo druga koji je homoseksualac" i za njih 38 odsto nasilje prema homoseksualcima je opravdano, rezultati su istraživanja o konceptu...

Nastavak na B92...

Svaki četvrti mladić misli da je u redu tući homoseksualce

Izvor: 025info.rs, 01.Feb.2012, 11:35

Skoro 40 odsto mladića od 14 do 19 godina u Srbiji u poslednjih godinu dana udarilo je rukom ili šutiralo drugu osobu muškog pola, a 58 odsto ispitanih "nikada ne bi imalo druga koji je homoseksualac", dok je za njih 38 odsto

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.