Najnovije vesti
Vesti Društvo
Anketa: Nasilje nad homoseksualcima opravdano za 38 odsto mladića

Anketa: Nasilje nad homoseksualcima opravdano za 38 odsto mladića

Skoro 40 odsto mladića od 14 do 19 godina u Srbiji u poslednjih godinu dana udarilo je rukom ili šutiralo drugu osobu muškog pola, a 58 odsto ispitanih "nikada ne bi imalo druga koji je homoseksualac", dok je za njih 38 odsto nasilje prema homoseksualcima je opravdano, rezultati su danas predstavljenog istraživanja Centra "E8" o konceptu rodno zasnovanog nasilja, koje je sprovedeno u 16 gradova i opština i obuhvatilo je 1.461 ispitanika.

150669_grcka-demonstracije7-ap
150669_grcka-demonstracije7-ap

Da je vređanje oblik nasilja smatra 40 odsto anketiranih, a 12 odsto njih smatra i da je u redu "da te roditelj tuče".

Skoro 40 odsto ispitanih je u poslednjih godinu dana pretio drugom muškarcu, a 13 procenata je učestvovalo u udaranju nekoga za koga je mislio da je homoseksualac ili previše feminiziran.

Istraživanje je pokazalo i da je 45 odsto ispitanih probalo cigarete, 58 odsto se nekada u životu napilo, 12 odsto je koristilo neku vrstu droga, a šest procenata ispitanika ih i danas koristi.

Rezultati istraživanja pokazuju i da 74 odsto momaka u kući ima nekoga s kim može da razgovara o svojim problemima, 57 procenata je zadovoljno svojim telom, dok se skoro 10 odsto oseća inferiorno kada je u grupi sa prijateljima.

Od ispitanih 17 odsto je mišljenja "da su muškarcu potrebne druge žene, iako se dobro slaže sa svojom suprugom".

Program za rodnu ravnopravnost je projekat koji Centar E8 realizuje u saradnji sa "Ker internešnal" uz podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške.