Najbolji svetski kardiolozi u Srbiji – kako sačuvati srce

Izvor: RTS, 06.Sep.2018, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji svetski kardiolozi u Srbiji – kako sačuvati srce

Naredna tri dana Srbija je centar kardiologije. Više od 600 najboljih svetskih interventnih kardiologa razmenjuje znanje i iskustvo, a tokom kongresa biće operisano i 15 pacijenata. Svi gledaoci RTS-a, kongres mogu da prate uživo na platformi - RTS Planeta.
Brojni su faktori koji utiču da srce strada. Sem genetike na koju se ne može direktno uticati, to su postojanje visokih lipida-masnoća u krvi, neregulisanog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šećera, neregulisanog krvnog pritiska, odsustvo fizičke aktivnosti, ali i neredavno uzimanje terapije, navodi Goran Stanković, direktor Klinike za kardiologiju KCS-a.

Međutim, ne strada samo srce. Zato je prvog dana Kongresa interventne kardiologije pojašnjeno kakva je veza između bolesti srca, šećera i gastrointestinalnih tegoba.
Predsednik Udruženja gastroenterologa Srbije Miodrag Krstić navodi da u kardiologiji ima mnogo lekova koji su neophodni da bi se ljudima produžio život i da bi se poboljšao kvalitet života, ali da ti lekovi istovremeno mogu da utiču negativno na digestivni trakt i krvarenje.
Nebojša Lalić iz Klinike za endokrinologiju KCS-a kaže da je u slučaju šećerne bolesti srce jedan od organa koji najviše strada.
Novo dostignuće u poslednje dve godine su, kako je naveo, lekovi koji modifikujući šećer štite i srce. Broj tih lekova se uvećava, kaže Lalić.
Interventni kardiolog KCS-a Vladan Vukčević navodi da je pedesetih godina bolnički mortalitet bolesnika sa srčanim udarom bio oko 45 odsto, a šezdesetih, kada su uvedene koronarne jedinice, 25 odsto.
Osamdesetih godina, kako je dodao, lekovi za razbijanje tromba su mortalitet spustili na 15 odsto, a danas, kada se infarkt leči ugradnjom stenta, mortalitet je osam do deset odsto.
Iz sveta stižu ne samo lekovi, nego i nove preporuke kako postupati kada nastupi infarkt.
"U novom vodiču kažemo: kada pacijent pozove hitnu pomoć, imamo 90 minuta da ga dovedemo u bolnicu, stavimo na sto i otvorimo arterije. Ako to uspemo brzo, možemo da sačuvamo srčani mišić", kaže Stefan Džejms iz Švedske.
U Srbiji od bolesti srca i krvnih sudova svake godine umre više od 50 hiljada, a u svetu više od 17 miliona ljudi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.