Nacionalni dan bez duvanskog dima

Izvor: Studio B, 31.Jan.2011, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalni dan bez duvanskog dima

Nacionalni dan bez duvanskog dima, 31. januar, obeležava se brojnim aktivnostima u domovima zdravlja, bolnicama, školama i trgovima kako bi se skrenula pažnja stanovništvu na štetnost duvana po zdravlje.

Šef Kancelarije za prevenciju pušenja pri Institutu za javno zdravlje Anđelka Dželetović rekla je ranije, na konferenciji za novinare na kojoj je najavljeno obeležavanje tog dana, da je, prema istraživanju koje je prošle godine sproveo Institut za javno zdravlje Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u našoj zemlji poslednjih godina opala upotreba duvana za sedam odsto kod odraslih i isto toliko kod dece uzrasta od 13 do 15 godina.

Dželetović je dodala da je zabeleženo smanjenje broja pušača na radnim mestima za 17 odsto, broja bolesnika koji se javljaju zbog infarkta za 10 do 20 odsto, kao i da je smanjen broj ugostiteljskih radnika obolelih od respiratornih infekcija.

Istraživanje zdravlja stanovnika koje je 2006. godine sprovela Ministarstvo zdravlja je pokazalo da svakodnevno ili povremeno puši 33,6 odsto odraslih stanovnika, odnosno 38,1 odsto muškaraca I 29,9 odsto žena.

U odnosu na istraživanje iz 2000. godine, učestalost pušenja smanjena je za 6,9 odsto, i to 9,8 odsto kod muškaraca i 3,8 odsto kod žena.

Ovogodišnji nacionalni dan bez duvanskog dima, za razliku od prethodnih godina, obeležava se u jeku primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koja je počela 11. novembra.

Zakon predviđa zabranu pušenja u javnom prevozu i radnom prostoru, a od te zabrane se izuzimaju ugostiteljski objekti u kojima, u zavisnosti od površine, upotreba duvana može biti dozvoljena.

Zakonom je predviđeno da sanitarna inspekcija obavlja nadzor svih mesta u kojima je zabranjeno pušenje, a ostale inspekcije u okviru svojih zakonskih ovlašćenja.

Kazne za preduzeća, ustanove ili trgovinsko-uslužne objekte iznose od 500.000 do milion dinara, 30.000 do 50.000 dinara za odgovorno lice (direktora, vlasnika, upravnika), a od 300.000 do 500.000 dinara za preduzetnika i 5.000 za fizičko lice koje krši zabranu pušenja.

Inspektori u Beogradu obavili su 1.815 kontrola i u 15 slučajeva ustanovili kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, a naplaćeno je i pet kazni u iznosu od 5.000 dinara.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.