NUNS traži zaštitu novinara na Kosovu

Izvor: RTS, 17.Avg.2009, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS traži zaštitu novinara na Kosovu

Nezavisno udruženje novinara Srbije zatražilo od Vlade Srbije, međunarodne zajednice i kosovskih institucija da svim novinarima na području Kosova osiguraju bezbedan rad i izveštavanje i da hitno pronađu i kazne napadače na novinara "Blica" Nedeljka Zejaka.

Novinari na području Kosova moraju da imaju omogućen bezbedan rad i izveštavanje, smatra Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i zahteva od Vlade Srbije, međunarodne zajednice i kosovskih institucija da im to >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obezbede, kao i da pronađu i kazne napadače na novinara "Blica" Nedeljka Zejaka.

"Fizički obračun predstavnika Socijalističke partije Srbije (SPS) sa novinarem čijim su tekstovima nezadovoljni pokazuje da se uprkos pričama o modernizaciji maniri političkih lidera kosovskih Srba nisu mnogo promenili poslednjih decenija i da je batina i dalje njihov najjači argument", naveo je NUNS.

Činjenica da je novinar napadnut na biračkom mestu dok je izveštavao sa izbora koje je organizovala Vlada Srbije pokazuje da država Srbija nije u stanju da obezbedi mir i sigurnost na području na kome su Srbi većinsko stanovništvo.

"Logična su pitanja šta građani mogu da očekuju u svakodnevnom životu ako predstavnici stranaka koje se bore za vlast nasrću na novinare i kako će se obezbediti objektivno informisanje ako je sila glavni cenzor", navodi se u saopštenju.

NUNS je podsetio Vladu Srbije da je organizacijom lokalnih izbora za opštine Peć i Priština preuzela punu odgovornost za bezbednost svih njihovih učesnika.

Na jednom od biračkih mesta u Lapljem Selu na kome se glasalo za odbornike grada Priština članovi biračkog odbora koalicije SPS-JS-PUPS i Grupa građana Vidovdan napali su i nedelju dopisnika Blica.

Prema Zejakovim rečima, povod za napad bili si tekst objavljen u u Blicu u subotu "Kandidati SPS za odbornike hoće da sede u dve klupe" i spisak članova pripremnog tima koji je imenovala Vlada Kosova za formiranje multietničke opštine Gračanica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.