NUNS: Rasvetliti ubistva novinara

Izvor: B92, Beta, 26.Mar.2009, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Rasvetliti ubistva novinara

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće (FoNet, arhiv)

Beograd -- Nezavisno udruženje novinara Srbije nastaviće da insistira na rasvetljavanju ubistava novinara, izjavila je predsednica tog udruženja Nadežda Gaće.

Povodom 15 godina od osnivanja NUNS-a, Nadežda Gaće je rekla da je prioritet Udruženja da se otkriju ubice novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića, jer bez rešavanja tih slučajeva društvo ne može da kaže za sebe da je demokratično.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Uskoro se navršava 10 godina ubistva Ćuruvije, 15 godina ubistva Dade Vujasinović i osam godina ubistva Pantića. Zvaničnici Srbije na godišnjicu ubistava uvek kažu da ti slučajevi moraju da budu rešeni i da je društvo spremno da preduzme odgovornost za zlodela koja su se dešavala. To su lepe rečenice i NUNS zahvaljuje na njima, ali traži suštinu", istakla je Nadežda Gaće.

Nadežda Gaće je podsetila da je NUNS 24. marta 1994. osnovala grupa novinara, većinom onih koji su zbog političkih čistki u medijima i represije režima Slobodana Miloševića ostali bez posla.

Sadašnji izazov sa kojima se novinari suočavaju jeste opstanak u uslovima svetske finansijske krize i NUNS je zato održao radni sastanak, na kome je inicirao formiranje Fonda za pomoć medijima i novinarima u prevazilaženju ekonomske krize.

"Cilj je da najpre pomognemo medijima koji su stoprocentno privatni - bilo da su tako osnovani, bilo da su privatizovani. Iz ove krize će se teško izaći samo unutrašnjim rezovima u redakcijama i zato mora da se krene u zajedničku akciju, da bi se sačuvala radna mesta. Ako država bude učestvovala u finansiranju fonda, to ne sme da znači da će biti u mogućnosti da kontroliše medije i sprovodi diktaturu", objasnila je Nadežda Gaće.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prioritet NUNS-a je rešavanje ubistava novinara

Izvor: Blic, 26.Mar.2009

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) nastaviće i u narednom periodu da insistira na rasvetljavanju ubistava novinara, izjavila je danas predsednica NUNS-a Nadežda Gaće.....Povodom 15. godina osnivanja NUNS, Nadežda Gaće je agenciji Beta rekla da je prioritet udruženja da se otkriju ubice...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.