Prioritet NUNS-a je rešavanje ubistava novinara

Izvor: Blic, Beta, 26.Mar.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prioritet NUNS-a je rešavanje ubistava novinara

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) nastaviće i u narednom periodu da insistira na rasvetljavanju ubistava novinara, izjavila je danas predsednica NUNS-a Nadežda Gaće.



Povodom 15. godina osnivanja NUNS, Nadežda Gaće je agenciji Beta rekla da je prioritet udruženja da se otkriju ubice novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića, jer bez rešavanja tih slučajeva srpsko društvo ne može da kaže za sebe da je demokratično.

"Uskoro >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se navršava 10 godina ubistva Ćuruvije, 15 godina ubistva Dade Vujasinović i osam godina ubistva Pantića. Zvaničnici Srbije na godišnjicu ubistava uvek kažu da ti slučajevi moraju da budu rešeni i da je društvo spremno da preduzme odgovornost za zlodela koja su se dešvala. To su lepe rečenice i NUNS zahvaljuje na njima, ali traži suštinu", istakla je Nadežda Gaće.

Dodala je da je NUNS u redovnom kontaktu sa specijalnim tužiocem za organizovani kriminal Miljkom Radisavljevićem, koji radi na slučaju Ćuruvije i republičkim tužicem Slobodanom Radovanović kod koga je slučaj Dade Vujasinović.

Osim toga, NUNS je u stalnom kontaktu sa suprugom Milana Pantića, čiji slučaj ubistva i posle osam godina nije izašao iz policijske istrage.

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće

Nadežda Gaće je podsetila da je NUNS 24. marta 1994. osnovala grupa novinara, većinom onih koji su zbog političkih čistki u medijima i represije režima Slobodana Miloševića ostali bez posla.

"Novinari koji su držali do svoje profesije i koji nisu hteli da učestvuju u pogubnim pakovanjima crveno-crne koalicije bili su izloženi strašnim političkim i ideološkim pritiscima. Sa posla su otpuštani ne samo novinari, već i montažeri koji su odbijali da učestvuju u toj količini sejanja mržnje", kazala je Nadežda Gaće.

Sadašnji izazov sa kojima se novinari suočavaju jeste opstanak u uslovima svetske finansijske krize.

NUNS je zato, na 15. godišnjicu osnivanja, održao radni sastanak, na kome je inicirao formiranje Fonda za pomoć medijima i novinarima u prevazilaženju ekonomske krize.

Time se državi nudi mogućnost da pomogne medijima, posebno onima koji su važni na lokalnom nivou, ali nisu u stanju sami da se suoče sa krizom.

”Cilj je da najpre pomognemo medijima koji su stoprocentno privatni, bilo a su tako osnovinai bilo da su privatizovani. Iz ove krize će se teško izaći samo unutrašnjim rezovima u redakcijama i zato mora da se krene u zajedničku akciju, da bi se sačuvala radna mesta. Ako država bude učestvovala u finansiranju fonda to ne sme da znači da će biti u mogućnosti da kontroliše medije i sprovodi diktaruru", istakla je Nadežda Gaće.

Dodala je da je na sastanku u NUNS inicijativu podržao ministar kulture Nebojša Bradić, kao i predstavnici ministarstava finansija, rada i ekonomije.

"Iako danas nema pogubnih pritisaka kakvi su postojali tokom osnivanja NUNS i represije režima Miloševića, novinari su sada izloženi pogubnim izazovima ekonomske krize. Ako smo imali snage da opstanemo do 1999, uvereni smo da ćemo imati snage da zajedničkom akcijom prebrodimo i krizu", istakla je Nadžezda Gaće.

NUNS je osnovan kao vanstranačka, profesionalna organizacija koja danas ima više od 2.400 aktivnih članova.

Osnovni ciljevi NUNS su slobodno novinarstvo, unapređivanje profesionalnih i etičkih standarda, zaštita novinara i međusobna saradnja novinarskih organizacija u zemlji i svetu.

Nadžeda Gaće je navela da NUNS nema svoju imovinu, da živi od članarine i projekata.

Stranih donacija je, kako tvrdi, sve manje, a biće ih još manje jer se većina donatora povukla iz Srbije.

NUNS, kako tvrdi, i danas najviše smeta tvrdom nacionalističkom jezgru, te nisu retke pretnje koje na adresu udruženja stižu iz konzervativnih nacionalističkih organizacija.

Udruženje ima deset poverenika u Srbiji i osnivač je beogradskog Medija centra.

Organi NUNS su Skupština, Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Sud časti i Komisija za prijem novih članova.

NUNS dodeljuje godišnju nagradu "Dušan Bogavac" za novinarsku etiku i hrabrost.Član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) sa sedištem u Briselu i Evropske federacije novinara (EFJ).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.