Četvrtak, 26.03.2009.

08:01

NUNS: Rasvetliti ubistva novinara

Nezavisno udruženje novinara Srbije nastaviće da insistira na rasvetljavanju ubistava novinara, izjavila je predsednica tog udruženja Nadežda Gaće.

Izvor: Beta

Default images

Povodom 15 godina od osnivanja NUNS-a, Nadežda Gaće je rekla da je prioritet Udruženja da se otkriju ubice novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića, jer bez rešavanja tih slučajeva društvo ne može da kaže za sebe da je demokratično.

"Uskoro se navršava 10 godina ubistva Ćuruvije, 15 godina ubistva Dade Vujasinović i osam godina ubistva Pantića. Zvaničnici Srbije na godišnjicu ubistava uvek kažu da ti slučajevi moraju da budu rešeni i da je društvo spremno da preduzme odgovornost za zlodela koja su se dešavala. To su lepe rečenice i NUNS zahvaljuje na njima, ali traži suštinu", istakla je Nadežda Gaće.

Nadežda Gaće je podsetila da je NUNS 24. marta 1994. osnovala grupa novinara, većinom onih koji su zbog političkih čistki u medijima i represije režima Slobodana Miloševića ostali bez posla.

Sadašnji izazov sa kojima se novinari suočavaju jeste opstanak u uslovima svetske finansijske krize i NUNS je zato održao radni sastanak, na kome je inicirao formiranje Fonda za pomoć medijima i novinarima u prevazilaženju ekonomske krize.

“Cilj je da najpre pomognemo medijima koji su stoprocentno privatni - bilo da su tako osnovani, bilo da su privatizovani. Iz ove krize će se teško izaći samo unutrašnjim rezovima u redakcijama i zato mora da se krene u zajedničku akciju, da bi se sačuvala radna mesta. Ako država bude učestvovala u finansiranju fonda, to ne sme da znači da će biti u mogućnosti da kontroliše medije i sprovodi diktaturu", objasnila je Nadežda Gaće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Još jedan udarac za Mađarsku

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj je u maju blago porasla sa aprilskih 3,7 odsto na četiri odsto, objavio je danas Centralni zavod za statistiku Mađarske (KSH).

12:14

10.6.2024.

1 d

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

14 h

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

22 h

Podeli: