NEMAŠ DINARA, IMAŠ EVRE Skupština kao kafana na Ibarskoj

Izvor: Blic, 24.Dec.2015, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMAŠ DINARA, IMAŠ EVRE Skupština kao kafana na Ibarskoj

Uprava za zajedničke poslove mogla bi da plati kaznu i do četiri miliona dinara zbog naplate usluga u evrima u skupštinskom restoranu.

Nakon što je novinarima “Blica” u restoranu Skupštine dva puta za 24 sata naplaćen račun u evrima, i to po kursu nižem od zvaničnog, iz Poreske uprave (PU) su nam odgovorili da se plaćanje u Srbiji obavlja u dinarima, te naveli izuzetke, u šta navedeni slučaj ne spada.

- Za suprotno ponašanje Zakon o deviznom poslovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predviđa novčanu kaznu od 100.000 do dva miliona dinara za pravno lice, dok je za odgovorno lice u pravnom licu propisana kazna od 5.000 do 150.000 dinara - kažu u PU.

Iz Uprave poručuju da će, ukoliko postoji indicija da se plaćanje obavlja mimo propisa, preduzeti mere u okviru svoje nadležnosti. Zaposleni u skupštinskom restoranu prekršili su pomenuti zakon i time što su obavljali razmenu deviza, za šta nisu ovlašćeni.

- Kazne su iste po bilo kom osnovu. Uprava za zajedničke poslove bi dva puta mogla da plati i do dva miliona dinara, dok bi konobar mogao da plati dva puta kaznu od 5.000 do 150.000 dinara - objašnjava advokat Nemanja Lukić.

U menjačnicama kažu da svako ko menja stranu valutu mora da ima rešenje PU.

- Da biste dobili to rešenje, morate da imate UV lampu, brojačku mašinu i ugovor sa jednom od banaka - navodi naš sagovornik i upozorava da je neko konobaru u Skupštini mogao da plati i falsifikovanim evrima jer on nema mehanizme da proveri njihovu ispravnost.

Odgovor od predsednice Skupštine Maje Gojković ni juče nismo dobili, a bez odgovora nas je ostavila i NBS.

Evri? Naravno da ne može!

Novinar “Blica” je i juče, nakon objavljenog teksta, pokušao da plati račun u skupštinskom restoranu u evrima. Na pitanje da li možemo to da uradimo, konobar nam je odbrusio: „Naravno da ne možete“!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.