Mobing u bankama

Izvor: S media, 06.Avg.2010, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mobing u bankama

Šikaniranja na poslu postala je praksa i u domaćim i u stranim bankama. Samostalni sindikat zaposlenih u bankama i drugim finansijskim organizacijama(BOFOS) osnovao je Antimobing savetovalište za zaposlene u tom sektoru.

Mobing u Srbiji odavno nije pojedinačna pojava, već pravilo i slika stanja u društvu.

Upravo zbog toga, donacijom EU osnovano je Antimobing savetovalište. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << U vreme Svetske ekonomske krize uočen je sve veći broja slučajeva maltretiranja (mobinga) zaposlenih u finansijskom sektoru.

-Ljudi u finansijskom sektoru, bilo da se radi o bankama ili osiguravajućim kućama, susreću se sa problemom mobinga. Verovatno menadžeri bojeći se svog posla i za svoj položaj, izvršavaju naloge novih poslodavaca. Ovaj problem se javlja u prodatim bankama Erste, DDOR, Grčkoj banci, Srpskoj banci koja je u procesu prodaje, al i svim drugim bankama, rekao je za S media portal Pera Božić, Potpredsednik Š BOFOS-a.

Da ne postoji pravilo da je mobing vezan samo za strane ili samo za domaće poslodavce, potvrdio je i Božić.

-Sticajem okolnosti vlasnici svih članica BOFOS-a su stranci, ali sve to rade i domaći vlasnici. Jer vlasnik je vlasnik, bio on domaći ili stranac, on gleda da te izrabi, ako to ne ide oni će koristiti sve načine da te maltretiraju i šikaniraju.

“Antimobing savetovalište” će u skladu sa svojom ulogom, svim zaposlenima u finansijskom sektoru, a posebno članovima Š BOFOS-a, davati preporuke i smernice kako da reaguju na svaki pojedinačni slučj zlostavljanja na radnom mestu u skladu sa važećim zakonima Republike Srbije.

Predlog zakona o sprečavanju zlostavljana na radu, koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, tačnije članom 6. Predloga zakona definisano je zlostavljanje na radu-mobing.

“ To je svako aktivno i pasivno ponašanje prema zaposlenom ili grupi zaposlenih kod poslodavaca koje se ponavlja, a koje ima za cilj povredu dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, zdravlja, položaja zaposlenog i koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, pogoršava uslove rada ili dovodi do toga da se zaposleni izoluje ili navede da na sopstvenu inicijativu otkaže ugovor o radu ili raskine ugovor o radu.”

Novčane kazne za mobere kreću se od 5.000 do 800.000 dinara.

Da bi se neko ponašanje okarakterisalo kao mobing ono mora da se dešava sistematski i u toku dužeg vremenskog perioda u trajanju od bar šest meseci.

-Ovo je pravi način da ljude oslobodimo i okuražimo da dođu direktno u našu kancelariju i da popričamo, da ih posavetujemo i vidimo koje su to mere i načini da se mobing spreči ili ublaži, koristeći sva ponuđena zakonska rešenja, istakao je za S media portal gospodin Božić.

Antimobing savetovalište radiće od 27. avgusta svakog poslednjeg petka u mesecu od 10 do 16 sati. Žrtve maltretiranja na poslu mogu se javiti na telefon 011 33 35 192 ili na mejl bofos@sindikat.rs.

Maja Vidović
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Plaše se da prijave mobing

Izvor: Danas, 06.Avg.2010

Finansijski sektor u Srbiji dobiće prvi put Antimobing savetovalište za zaposlene, koje će početi sa radom 27. avgusta. Naime, Samostalni sindikat zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim finansijskim organizacijama Srbije (BOFOS), u saradnji sa predstavnicima državnih institucija...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.