Mladi Beograđanin naučio najtraženiji posao na svetu, ali njime neće moći da se bavi u Srbiji

Izvor: Blic, 29.Apr.2015, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi Beograđanin naučio najtraženiji posao na svetu, ali njime neće moći da se bavi u Srbiji

Nebojša Simić (16) je sa osam godina osmislio sopstveno pismo i tako čuvao dečije tajne. Danas je najperspektivniji mladi srpski kriptograf, ali svoju budućnost, nažalost, ne vidi u Srbiji.

Ovaj učenik drugog razreda Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Beogradu na nedavno održanom svetskom takmičenju naučno-istraživačkih radova u Turskoj je osvojio srebrnu medalju iz informatike. Računarskom kriptografijom je počeo da se bavi u sedmom razredu, a veštine ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nauke je savladao bez ičije pomoći!

- Kuća nam je uvek bila puna matematičkih knjiga, pa su jednačine rano postale moja strast. Kao i svako dete koje ne želi da ostali znaju baš sve njegove tajne, palo mi je na pamet da napravim sopstveno pismo koje bih samo ja razumeo. Za svako slovo azbuke sam osmislio poseban simbol i tako je nastao moj prvi šifrovani jezik - priča uspešni tinejdžer, kom je medalja u Turskoj najveće priznanje dosad, ali ne i najveći uspeh.

Naime, ovaj Mladenovčanin je uspeo da provali algoritam koji se "držao" 20 godina, što pre njega nije pošlo za rukom ni mnogo starijim i iskusnijim programerima i kriptografima.

Više o ovom izuzetnom dečku pročitajte na 24sata.rs.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.