Mlade žene niko neće da zaposli

Izvor: Blic, 02.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlade žene niko neće da zaposli

Besna sam kao ris jer sam za godinu i po dana, od kada sam završila fakultet, konkurisala 50 puta za mesto lekara, a mnogi mi nisu odgovorili da nisam primljena. Pitali su me svakakva pitanja, a kada kažem da sam imala prosek na Medicinskom fakultetu 9,05, to zanemare.

Najstrašnije je to što me poslodavci uvek pitaju da li imam muža, gde radi i slično. U Nišu je definitivno najteže mladim ženama da nađu posao, jer ako su udate, onda se računaju da bi trebalo da imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << decu, a svi beže od plaćanja porodiljskog staža, što je nehumano - žali se lekar Lidija Milošević (29) koja je jedna od 6.000 nezaposlenih žena od 18 do 30 godina koje se nalaze na listi Nacionalne službe za zapošljavanje.

U od 37.000 nezaposlenih građana, 56 odsto, odnosno 21.000 žena nema posao.

Lidija tvrdi da poslodavci na ovu kategoriju Nišlijki gledaju kao na „trošak", a ne na kvalitetne radnike. Ona je u braku sa Vladanom, apsolventom medicine. Čekaju bebu i, kako kažu, žive sa nešto malo više od 200 evra mesečno, zavisno od toga da li Vladan zaradi neki dinar kao fizikalac na građevini ili ne. Srećom, roditelji ih pomažu.

- Nisam konkurisala samo u Nišu već i u Vojvodini, Čačku, Kraljevu. I ništa. Otišla sam na razgovor u jednu veledrogeriju kada još nisam bila trudna i posle odgovora da sam udata nastupio je kratak tajac. Niko ne kaže neću da vas primim jer imate muža, uskoro ćete imati bebu, a ja bi trebalo da plaćam vaše bolovanje, već nađu nekakav izgovor. Kao trudnica po zakonu imam pravo da tražim posao i uporno ga tražim, ali u Nišu je to mnogo teško -priča Lidija.

Njenu priču potvrđuje medicinska sestra Aleksandra Jocić (28) koja je imala neprijatnosti tokom razgovora za jedan posao u butiku u podzemnom prolazu u Nišu.

- Razgovor je tekao normalno dok nisam odgovorila da sam udata i da imam dvogodišnje dete. Gazda butika me je maltene izbacio s rečima: „Neću da mi stalno trčiš kući da čuvaš dete". Radila sam u Domu zdravlja ranije, ali pošto mi je istekao rok od šest meseci, ostala sam bez posla. Onda sam radila kratko u kladionici. Dete ne može da čeka, a mesečno preživimo sa 30.000 dinara - objašnjava Aleksandra koja je do sada konkurisala na pet ili šest mesta u struci, ali nije dobila odgovor.

Studentkinja Maja Stojanović i nezaposlena medicinska sestra Zorana Krstić primećuju da poslodavci stalno traže od radnica bogato iskustvo u poslu.

- Bilo gde da tražite posao traži se praksa, a kako da je steknemo kada ne žele da vas prime i nauče poslu - kaže Maja. Zorana dodaje da i kada kažete da imate iskustvo sledi pitanje, a „što ste onda dobili otkaz", i tako sve u krug.

Prijave do 18. jula

Centar za demokratiju organizovao je obuku dama pod nazivom „Kako brže i lakše do posla", a u ovu akciju se uključila i Nacionalna služba za zapošljavanje. Sve nezaposlene žene od 18 do 30 godina mogu da se jave do 18. jula ovom centru gde će naučiti osnovne stvari prilikom pokušaja da pronađu radno mesto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.