Mihajlović: Borba protiv nasilja nad ženama tokom cele godine

Izvor: RTS, 25.Nov.2017, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Borba protiv nasilja nad ženama tokom cele godine

Svesni smo da je nasilje nad ženama ogroman problem i zato je važno da se svi uključimo u borbu protiv te pošasti - ne samo u narednih 16 dana, već tokom cele godine, izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.
U saopštenju iz ministarkinog kabineta povodom Međuanrodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Mihajlovićeva je rekla da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će Vlada Srbije i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i ove godine uzeti učešće u globalnoj kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" koja se obeležava u više od sto zemalja sveta.

Kampanja počinje danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.
Mihajlovićeva je dodala da će na inicijativu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost više od 40 gradova i opština u Srbiji učestvovati u toj kampanji.
"Zvanična boja kampanje je narandžasta, kao simbol svetle i optimistične budućnosti oslobođene od nasilja nad ženama i devojčicama. Kao deo ove inicijative znamenitosti u gradovima širom sveta su osvetljene narandžastom bojom, kako bi se skrenula pažnja na ovo važno pitanje. Ove godine, pored Beograda, i brojne lokalne samouprave u Srbiji će simbole svojih gradova osvetliti u narandžasto", navela je potpredsednica Vlade.
Podsetila je da svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja - psihičko, fizičko ili ekonomsko, a da je u poslednjih deset godina ubijeno više od 330 žena u porodičnom nasilju, a od početka ove godine do danas 24 žene.
"Pred važne datume uvek se bavimo brojkama. Da, statistika je porazna. Ali, ja želim da više ne brojimo žrtve porodičnog nasilja, već da uvedemo novu statistiku - koliko nasilnika je kažnjeno, koliko hitnih mera doneto, koliko njih se našlo iza rešetaka", poručila je Mihajlovićeva.
Potpredsednica Vlade je podsetila da država donosi zakone i strategije, rekavši i da novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti koje je Koordinaciono telo pripremilo posebnu pažnju posvećuje prevenciji nasilja i radu sa najmlađima.
"Potrebna je stalna i aktivna edukacija građana, da počnemo da prijavljujemo nasilnike, da ne zatvaramo oči pred nasiljem, jer to nije privatna stvar, da pokažemo više empatije i brige za ljude oko nas. Ali i da radimo sa najmlađima, da ih učimo još u vrtiću da poštuju jedni druge, da nasilje nije način da se reše konflikti. Jedino tako možemo graditi nenasilno društvo kojem težimo", zaključila je Mihajlovićeva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mihajlović: Svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja

Izvor: N1 televizija, 25.Nov.2017

Potpredsednicа Vlаde i predsednicа Koordinаcionog telа zа rodnu rаvnoprаvnost Zorаnа Mihаjlović izjavila je da u Srbiji svаkа drugа ženа trpi psihičko, fizičko ili ekonomsko nasilje i podseća da je u poslednjih deset godinа ubijeno više od 330 ženа u porodičnom nаsilju...Kako...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.