Manje pušača u Srbiji

Izvor: Blic, 16.Okt.2010, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje pušača u Srbiji

U Srbiji trećina odraslog stanovništva puši, dok godišnje od raka pluća oboli 5.300 osoba, od kojih 90 odsto isključivo zbog pušenja, izjavila je predstavnik Društva Srbije za borbu protiv raka dr Ana Jovićević.

Jovićevićeva ukazuje da svake godine u Srbiji 16.000 osoba umre zbog posledica pušenja, ali i da ohrabruje podatak da se iz godine u godinu smanjuje broj pušača.

Prema podacima istraživanja zdravlja stanovnika od 2000. do 2006. godine, u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je broj pušača manji za deset odsto među muškarcima i četiri odsto među ženama.

"Danas su u Srbiji 38 odsto muškaraca i 30 odsto žena pušači", rekla je Jovićevićeva.

Na seminaru "Unapređenje podrške medija politici bez duvanskog dima:u susret novom Zakonu o zaštiti stanovništva od duvanskog dima" ona je istakla i da svake godine u svetu umre pet miliona ljudi od bolesti izazvanih pušenjem.

Zabeleženo je dvadesetak različitih malignih oboljenja izazvanih kancerogenim materijama iz duvanskog dima, od kojih je na prvom mestu rak pluća.

Duvan oštećuje srce i krvne sudove, pa je pušenje odgovorno za trećinu slučajeva koronarnih bolesti i infarkta srca, moždanih udara, kao i za poremećaj cirkulacije, takozvanu "pušačku nogu", a na udaru su i disajni putevi.

Pušači u Srbiji za godinu dana potroše za cigarete onoliko kolika su sredstva kojima godišnje raspolaže Republički zavod za zdravstveno osiguranje za celokupnu zdravstvenu zaštitu stanovništva.

Član Komisije za prevenciju upotrebe duvana Ministarstva zdravlja dr Snežana Simić navodi da su najdelotvornije mere za suzbijanje epidemije pušenja poskupljenje cigareta putem povećanja poreza, zabrana reklamiranja i promocije duvanskih proizvoda, ograničavanje i zabrana pušenja.

Značajno je i sprovođenje obrazovnih kampanji namenjenih stanovnicima i korisnicima duvanskih proizvoda, kao i terapijske metode za odvikavanje od pušenja.

Simićeva je istakla da je rast cena duvanskih proizvoda najdelotvornija i najisplativija mera kontrole duvana.

Ona je dodala da poskupljenje cigareta za deset odsto smanjuje učestalost pušenja za 2,5 do pet odsto kratkoročno i za deset odsto dugoročno, a "mladi su mnogo osetljiviji na ovu meru od drugih, pa je kod njih smanjenje učestalosti pušenja za dva do tri puta veće nego kod odraslih".

Predsednica Komisija za prevenciju upotrebe duvana Ministarstva zdravlja dr Srmena Krstev podsetila je da je Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu stupio na snagu 15.maja, a da je pravnim licima i preduzetnicima dat rok od 180 dana od stupanja Zakona na snagu da usklade svoj rad sa ovim propisom.

Tako da će od 11. novembra ove godine važiti zabrana pušenja na svim javnim i radnim mestima. U nekim slučajevima postoji mogućnost da se posebne prostorije prilagode samo za pušenje, ali moraju da ispunjavaju posebne uslove, da budu obeležene, da imaju ventilaciju.

Za neprimenjivanje ovog Zakona kazne su od 500.000 do 1.000.000 dinara za pravna lica, 30.000 do 50.000 za odgovorno lice, 300.000 do 500.000 dinara za preduzetnika, a 5.000 dinara za osobu koja je prekršila zabranu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.