Izvor: B92, 16.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maloletnici na sudu, dečak u komi

Beograd -- Maloletnici, koji su napali dečaka ispred škole, privedeni su sudiji za maloletnike, protiv njih su podnete krivične prijave.

Prema saznjanima B92, 16-godišnjeg dečaka su u ponedeljak popodne napale tri osobe i nanele mu povrede opasne po život. Sada se mladić nalazi u šok sobi, gde je priključen na aparate, još je u komi i lekari se bore za njegov život.

"Ja sam ga obišao i sinoć i u toku prepodneva i razgovorao sa lekarima i sa sestrama i timom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u intenzivnoj nezi. Zapravo, činjenice jesu da je dečak i danas, kao i na prijemu, u dubokoj komi i da jeste životno ozbiljno ugrožen. Lekari se i dalje bore za njegov život", rekao je Milosavljević.

MUP je saopštio da je 14. marta oko 16 i 45, "posle kraćeg verbalnog konflikta između grupe maloletnika i šesnaestogodišnjeg N.K. iz Beograda, došlo i do fizičkog razračunavanja, te je u jednom trenutku N.K, uzmičući unazad pred udarcima, pao leđima na pločnik". Posle toga grupa maloletnika se razbežala, a N.K. je prebačen u Urgentni centar, gde su mu konstatovane teške telesne povrede, opasne po život, navodi MUP.

Beogradska policija je, posle par sati, identifikovala i privela izvršioce ovog krivičnog dela. Protiv 16-godišnjeg N.M. i 18-godišnjeg N.P. podneta je krivična prijava zbog osnovane sumnje da su izvršili delo teške telesne povrede i oni su privedeni istražnom sudiji za maloletnike, navode u MUP-u.

Pojačati bezbednost

Taj tragičan događaj nije jedini koji se dogodio u poslednje vreme. Samo od Nove godine zabeleženo je bar 10 sličnih incidenata, sa lakšim ili težim posledicama i dok vlasti apeluju na društvo, stručnjaci upozoravaju da se stvar ne rešava školskim policajcem i da je ovo poslednji trenutak da se započne sa ozbiljnom akcijom radi očuvanja mentalnog zdravlja mladih.

Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović pozvao je roditelje, prosvetne radnike, državne institucije i nevladine organizacije da se "okupe u zajedničkoj akciji zaštite života dece". "Ja sam apelovao danas na javnost i uputili smo na sve moguće adrese taj apel, koji liči na vapaj i državnim institucijama i nevladinim organizacijama, naravno školama, podrazumeva se, ali pre svega roditeljima! Jer, kako inače u svetu i kod nas pratiti 24 sata jedno dete i čuvati ga od svih iskušenja, koje nosi jedan dan."

On je rekao da su građani Srbije suočeni sa posledicama "15 teških godina, koje su narušile sistem moralnih vrednosti i povećale agresivnost i kod najmlađih generacija". Vuksanović je pozvao javnost na zajedničku akciju. Iako zakon ne može da obuhvati 24-časovni nadzor nad decom, ipak "postoji ljudska briga i moralna obaveza".

Povodom tog incidenta, ministar zdravlja u Vladi Srbije i predsednik Saveta za prava deteta, Tomica Milosavljević, uputio je apel svim institucijama Republike i grada da pojačaju i garantuju bezbednost dece u školi i na svakom drugom mestu. "Takav incident, koji ugrožava zdravlje i život dečaka, jedan je od najbitnijih znakova upozorenja da je nasilje među mladima dobilo zabrinjavajuće razmere", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Društvo se ne bavi mladima

Milosavljević zaključuje da je taj događaj znak upozorenja da je nasilje među mladima dobilo zabrinjavajuće razmere. Stručnjaci se sa time slažu, ali i podsećaju da postoje gotovi projekti i programi. Klinički psiholog Jelena Vlajković kaže da je obustavljeno više projekata koje je bivša Vlada podržavala, jer sadašnja za njih nije pokazala interesovanje:

"Prema tome, umesto tako dramatičnih apela, koje sadašnje ministarstvo upućuje javnosti, gde se ne zna ko će šta da radi nego se naprosto deli odgovornost za neke stvari za koje mi nismo odgovorni, bilo bi mnogo bolje da prosvetne vlasti formiraju različite timove stručnjaka, koji bi u najkraćem mogućem vremenu probrali šta je ono što je dalo neke rezultate i da se krene sa primenom takvih programa."

I pedagog Sonja Žarković, koja je predsednik Pedagoškog društva Srbije, podseća da se društvo i nadležne institucije tim problemom samo u kriznim situacijama: "Ono što ja mislim jeste da je ne samo ovo povod, nego i čitavo naše društvo i sve što se dešava u jednom društvu koje je u tranziciji kao što je naše društvo, u društvu bez sistema vrednosti, sa različitim sistemima vrednosti koje imaju i naša deca i odrasli, u društvu koje ne nudi dobre obrasce za život i za odrastanje. Strašno je važno raditi preventivno, strašno je važno raditi kontinuirano i umrežiti sve one i stručna društva i ministarstva i institute u jedan zajednički program."

Sonja Žarković kaže da mora da se menja kultura življenja, a da to može da se dogodi samo sistematskim radom. Zbog toga je Pedagoško društvo u saradnji sa Defektološkim fakultetom pripremilo program za prevenciju i resocijalizaciju učenika sa poremećajima u ponašanju. Ona objašnjava da je najvažnije da decu upoznamo.

"Šta znači to kad dete sedi i neće da ide nigde za vreme odmora, šta znači to kad dete burno reaguje na svaku opasku profesora, zašto neko dete stalno lupa vratima i trči u toalet, šta se dešava u tom prostoru kad ono nije pod kontrolom i kada ga ne vidimo. Znate, nas u školi gotovo uvek zanimaju deca koja imaju puno jedinica, deca koja su agresivna, ali ovo drugo dete koje sedi i ćuti je takođe rizično kao i ovo dete koje je agresivno. Znači, važno nam je da uđemo u škole, da edukujemo profesore, a onda kreću i roditelji i deca. Najbolje je kada se to radi paralelno."

Rad svih institucija mora da pretrpi promene, jer je prepoznavanje različitosti kod dece tek prvi korak, rekla je ona: "S jedne strane škola, s druge strane centri za socijalni rad, pa Institut za mentalno zdravlje, pa je tamo neko ministarstvo... I onda iz škole pošaljemo Centru za socijalni rad, njihov tim se sastaje jednom ili dvaput nedeljno ili ne znam kada i dok to dete dođe na red, porodica izgubi motivaciju, dete opet ode u neku grupu vršnjaka koja je rizična, jer ga samo oni prohvataju... Nismopovezani i nismo brzi."

U prilog tvrdnji da programa ima dovoljno, ide i izjava ministra Tomice Milosavljevića, koji kaže da je i Republička stručna komisija za mentalno zdravlje sačinila dokument pod nazivom Politika i nacionalna strategija u oblasti očuvanja mentalnog zdravlja. Psiholog Jelena Vlajković upozorava da će ukoliko programi ne počnu odmah da se primenjuju i ovaj poslednji tragičan događaj pasti u zaborav, do nekakvih narednih apela prosvetnih i ostalih nadležnih institucija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.