Maja Pavlović: Potvrđeno da će deo zahteva biti ispunjen

Izvor: RTS, 04.Maj.2019, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maja Pavlović: Potvrđeno da će deo zahteva biti ispunjen

Vlasnica novosadskog Kanala 9 Maja Pavlović, koja 20 dana štrajkuje glađu, izjavila je da je dobila pisanu potvrdu da će u najkraćem mogućem roku signal te televizije biti vraćen na IPTV mrežu Telekoma Srbije, a račun televizije odblokiran i najavila da će, ako se to ispuni do ponedeljka, prekinuti štrajk glađu.
Nakon razgovora sa članicom Saveta Regulatornog tela za elektronske medije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << (REM) Oliverom Zekić, Pavlovićeva je istakla da je REM učinio sve da pomogne da se "usklade državne institucije", kako bi se rešila situacija u kojoj se našao Kanal 9.

"Dobila sam pismenu potvrdu da će signal televizije Kanal 9 biti vraćen na IPTV mrežu Telekoma Srbije u najkraćem roku, u skladu sa tehničkim mogućnostima. Mislim da će to biti najkasnije do ponedeljka i da će u ponedeljak ujutru Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) odblokirati naš račun u skladu sa mojim prvim zahtevom, te da će zastati u postupcima u kojima nas tuže do okončanja postupka pred Ustavnim sudom", rekla je Pavlovićeva za Tanjug.  
Najavila je da će, ukoliko u ponedeljak račun Kanala 9 bude odblokiran i sve urađeno po dogovoru, prekinuti štrajk glađu. 
Olivera Zekić je navela da je, kao predstavnik REM-a, koji je nadležan za probleme koje imaju pružaoci medijskih usluga, ponudila pomoć da REM, kao nezavisno regulatorno telo, posreduje između Pavlovićeve i predstavnika države.
"Mislim da ćemo u tome uspeti zajednički, ali uz podršku države. Bez podrške države ništa ne bismo mogli", dodala je Zekićeva.
Zekićeva je prethodno obavestila Pavlovićevu da će Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) u ponedeljak odblokirati račun te televizije.
Maja Pavlović je, međutim, odlučila da nastavi štrajk dok se ne ispune četiri od devet zahteva.
Pavlovićeva je navela kako očekuje da signal Kanala 9 u najkraćem roku bude ponovo vraćen u mrežu IPTV-a Telekoma Srbije koji je, kako se navodi u zahtevima, "nezakonito odbio da emituje program te televizije", saopštilo je Udruženje novinara Srbije.
Mogućnost da se dug otplati u ratama 
Direktor Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS) Nikola Vilotić prethodno je istakao da će Kanalu 9, kao i svim drugim emiterima, ta organizacija omogućiti otplatu duga u ratama, ukoliko novosadska televizija zaključi sporazum o otplati duga na taj način.
Maja Pavlović je odbila takvu ponudu, jer smatra da bi njenim prihvatanjem priznala dug oko koga se spori, navodi se u saopštenju.
Vilotić je u odgovoru UNS-u istakao da ukoliko Kanal 9 sa OFPS-om zaključi predmetni sporazum, ta organizacija će povući predlog za izvršenje, koji je nastao na osnovu pravosnažne i izvršne odluke suda i da će tada račun Kanala 9 biti odblokiran.
Međutim, vlasnica Kanala 9 je istakla da "apsolutno ne pristaje da zaključi taj sporazum", jer bi to značilo da priznaje dug oko koga se spori.
Pavlovićeva je prethodno Udruženju novinara Srbije rekla kako očekuje da do kraja dana Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) donese odluku o deblokiranju računa Kanala 9, kao i da signal te televizije ponovo bude vraćen u mrežu IPTV-a Telekoma Srbije, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).  
Direktor Emisione tehnike i veze (ETV) obećao je Pavlovićevoj da će sledeće nedelje produžiti sporazum koji je sa Kanalom 9 zaključio prošle godine, a koji ističe ovog meseca.
"Veoma sam srećna zbog ove vesti. Nadam se da ću večeras prekinuti štrajk glađu i otići iz Beograda, a u utorak se sastati sa premijerkom Anom Brnabić", izjavila je UNS-u Pavlovićeva.
UNS podseća da se Maja Pavlović juče sastala sa članicom Saveta REM-a Aleksandrom Janković i rekla da dok se ne ispune četiri od devet njenih zahteva, nastaviće štrajk glađu u Beogradu.
Jankovićeva je nakon sastanka izjavila da će REM preneti njene zahteve premijerki Ani Brnabić.
Četiri zahteva Maje Pavlović 
Prvi zahtev upućen je Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS) od koje se traži da povuče sva izvršenja i vrati na račun novac koji je skinula Kanalu 9 po presudama za koje Pavlovićeva tvrdi da su nezakonite, kao i da u svim postupcima koje vode protiv Kanala 9 OFPS i Sokoj zatraže zastoj dok se ne okončaju postupci pred Ustavnim sudom.
Pavlovićeva traži i da se produži sporazum koji je Kanal 9 zaključio prošle godine sa Emisionom tehnikom i vezama (ETV), a koji ističe ovog meseca.
Od Ministarstva telekomunikacija zahteva izmenu Pravilnika o naknadama ETV-a za lokalne emitere kako naknada koju lokalni emiteri plaćaju ETV-u ne sme biti veća od one koju su plaćali RATEL-u.
Treći zahtev odnosi se na vraćanje Kanala 9 u distribuciju IPTV-a, koji je, kako se navodi u zahtevima, nezakonito odbio da emituje program ove televizije.
Poslednji zahtev koji vlasnica novosadske televizije očekuje da se reši kako bi prestala sa štrajkom glađu nakon 20 dana, upućen je gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, od koga zahteva da "prestane da kažnjava Kanal 9 i da toj televiziji omogući ravnopravan pristup sredstvima na upravo raspisanom konkursu za sufinansiranje medija", navodi se u saopštenju UNS-a.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U ponedeljak rešenje za Kanal 9?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2019

Dogovoreno je da u najkraćem mogućem roku, u skladu sa tehničkim mogućnostima, a mislim da će do ponedeljka biti sve rešeno, TV Kanal 9 ponovo bude u Telekomu, ITPV, kao i da će nam u ponedeljak ujutru odblokirati račun,izjavila je večeras Maja Pavlović vlasnica Kanala 9 posle razgovora sa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.