Kvalitet slatkiša pod sumnjom

Izvor: Blic, 12.Apr.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvalitet slatkiša pod sumnjom

Od usvajanja Zakona o bezbednosti hrane prošlo je deset meseci, ali još nije određeno koje su inspekcije zadužene za kontrolu hrane mešovitog porekla, u koju spadaju i čokolade i bombone. Zbog toga se sve češće mogu čuti priče kako ove proizvode u Srbiji od juna prošle godine niko ne kontroliše.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da kontrola kvaliteta slatkiša ne postoji zbog čega se na tržištu, pogotovo pred velike praznike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << može naći sve i svašta - od čokoladnih Deda Mrazova, vaskršnjih jaja i zečeva pa nadalje.

- Ko je zadužen za kontrolu ovih proizvoda, još se ne zna. Ranije su prema Zakonu o sanitarnom nadzoru za kontrolu ovih proizvoda bili zaduženi sanitarni inspektori, a onda je ova nadležnost po Zakonu o bezbednosti hrane prebačena na inspekcije Ministarstva poljoprivrede. Po usvajanju ovog Zakona mi smo samo jednom zajedno sa inspekcijama Ministarstva poljoprivrede uradili kontrolu i to „ferero" kuglica. Međutim, nikada nismo dobili podatak dokle su analize išle. Da li su rađene samo mikrobiološke kontrole ili je napravljen i presek kvaliteta tog proizvoda - kaže Papović.

Papović dodaje će da zbog sve češćih prigovora potrošača koje dobijaju na račun kvaliteta slatkiša, ova organizacija u narednih nekoliko dana aktivirati portal potrosac.info, i u narednih nekoliko nedelja sprovesti uporedo ispitivanje kvaliteta ovih proizvoda kako iz domaće proizvodnje tako i iz uvoza. Slične najave mogu se čuti i iz Pokreta za zaštitu potrošača Beograd. Inače ovakva ispitivanja do sada nije radila nijedna potrošačka organizacija.

- Prema saznanjima koje imam od nekih domaćih laboratorija i instituta, proizvodi domaće konditorske industrije mnogo su kvalitetniji od onih koji dolaze iz uvoza. Osim toga na tržištu ima mnogo plagijata ovih proizvoda i to pre svega na pijacama i tržnicama, a potom i u mnogim mini-marketima. Tako na primer vlasnik manjeg mini-marketa od uvoznika kupi određene količine regularnog proizvoda, a na rafove plasira plagijat - kaže Papović.

U Generalnom inspektoratu Ministarstva poljoprivrede uveravaju da kontrola ovih proizvoda nikada nije prekinuta, i da su nadzor nad zdravstvenom bezbednošću i kvalitetom slatkiša radile sve tri inspekcije ovog ministarstva kako prilikom uvoza tako i u 1.200 objekata.

Direktor Generalnog inspektorata Dušan Pajkić ističe da su tokom ovih kontrola inspektori kontrolisali propisane parametre bezbednosti i kvaliteta, kako zdravlje potrošača ne bi bilo ugroženo.

- Na osnovu tih kontrola možemo reći da su slatkiši bezbedni i da imaju zadovoljavajući kvalitet. Međutim, analize kojima se određuju ekstra klase nisu posao inspekcije, i time treba da se bave potrošačke organizacije - kaže Pajkić, i dodaje da je trenutno u toku velika akcijska kontrola slatkiša koja će u aprilu biti izvršena u 600 objekata u Srbiji.

On dodaje da se uskoro očekuje usvajanje pravilnika o kontroli hrane mešovitog porekla, po kome će kontrola pripasti fitosanitarnoj i poljoprivrednoj inspekciji.

Kontrole od juna 2009.

Uvoz

- Kontrolisano 11.405 tona slatkiša

- odbijena četiri zahteva za uvoz 30 tona slatkiša zbog neispravnih deklaracija

Proizvođači

- izvršene 73 redovne kontrole

- izdate dve zabrane proizvodnje zato što proizvođači nisu zadovoljavali minimalno tehničke uslove u proizvodnji

Promet

- Zaključno sa februarom izvršena 481 kontrola

- od 83 uzeta uzorka, 17 bilo neispravno zbog nepotpunih deklaracija ili smanjenih sadržaja šećera i mlečnih masti

- Izdato 89 rešenja o zabrani prometa

- 2.707 kilograma slatkiša povučeno sa tržišta

- Izdato 18 rešenja o uklanjanju nedostataka

- Podneto 78 prekršajnih prijava i 23 prijave za privredni prestup

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kvalitet slatkiša pod sumnjom

Izvor: S media, 12.Apr.2010

Od usvajanja Zakona o bezbednosti hrane prošlo je deset meseci, ali još nije određeno koje su inspekcije zadužene za kontrolu hrane mešovitog porekla, u koju spadaju i čokolade i bombone. Zbog toga se sve češće mogu čuti priče kako ove proizvode u Srbiji od juna prošle godine niko ne kontroliše....

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.