Izvor: RTS, 05.Avg.2021, 07:28

Kupine nema ko da bere, kakvu otkupnu cenu mogu da očekuju proizvođači

Zbog loše otkupne cene kupina proteklih nekoliko godina prepolovljene su površine zasada tog voća u levačkom kraju. Oni koji su kupinjake sačuvali, ovih dana počinju berbu i zadovoljni su otkupnom cenom od 150 dinara za kilogram. Najveći problem i dalje je nedostatak radne snage u tom delu Srbije.
Čačanska bestrna ove godine dobro je rodila, puna je šećera i suve materije. Na plantažama u berbi uglavnom vlasnici, rođaci i komšije. Time, kažu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smanjuju izdatke za radnike koje sve teže pronalaze. Površine zasada kupine su manje, a proizvođači kalkulišu, jer se otkupna cena ne zna unapred.

"Ljudima se ne isplati da rade, ne može da uplate dnevnicu u svojoj njivi, a i više nema mladih, nema ko da radi, nema ko da bere", kaže Milan Jelić iz Prevešta.
Od nekadašnjih 300 hektara kupinjaka u Levču sada je tek sto pedeset. Veliki troškovi, ulaganja i niska otkupna cena bili su razlozi zbog kojih su mnogi iskrčili zasade.
"Imao sam negde oko tri i po hiljada sadnica, četiri, sad sam spao na 750. Zato što prethodnih četiri godine nije bila cena baš prihvatljiva, nije moglo da se opstane sa tom cenom", rekao je Darko Đurić iz Prevešta.
Ko je opstao, ove godine imaće šta da preda hladnjačama u Tečiću, Županjevcu ili Preveštu. Najveći deo smrznutog voća koje se prebira laserski, ali i ručno, ide u zemlje Evropske unije.
"Sezonski radim jedno pet, šest godina. Nije naporno. Kupina je dobra ove godine", napominje Saša Marković, radnica iz Kragujevca.
Zbog manjeg roda ove godine, početna cena u otkupu za kupinu je 150 dinara za kilogram. Kupinari su zadovoljni, jer su prošle godine za kilogram dobijali 70 dinara.
"Očekujemo da će da se povećava i dalje, postoje takve neke naznake, videćemo do koliko, to je svakako odlična vest za sve proizvođače i da ulažu u proizvodnju", kaže Ivana Škovrić iz kompanije "Frigo Levač".
Opština Rekovac voćarstvo je prepoznala kao razvojnu šansu pa je i ove godine 20 miliona dinara usmereno ka poljoprivredi. Sredstva se koriste za beskamatno kreditiranje, nabavku repromaterijala, ulaganje u sisteme za navodnjavanje, mreže za zasene, bolje lokalne puteve.
"Videćemo koja će biti tendencija narednih godina s obzirom na to da je ove godine cena prilično zadovoljavajuća za poljoprivredne proizvođače, pa možemo da očekujemo da se bar postojeća površina zadrži ili eventualno poveća", istakao je pomoćnik predsednika opštine Rekovac Vladimir Stepanović.
Niže temperature i sveže noći pogoduju kupinama, pa proizvođači s pažnjom prate vremensku prognozu kako zasadi, kojima nije naudio grad, ne bi stradali od jakog sunca.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kupine nema ko da bere, kakvu otkupnu cene mogu da očekuju proizvođači

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2021

Zbog loše otkupne cene kupina proteklih nekoliko godina površine pod zasadima tog voća u Levačkom kraju su prepolovljene. Oni koji su zasade sačuvali ovih dana počinju berbu i zadovoljni su otkupnom cenom od 150 dinara za kilogram. Najveći problem i dalje je nedostatak radne snage u tom delu Srbije...Čačanska...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.