Izvor: B92, 03.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Krše se propisi o regrutima"

Beograd -- Vojni okrug Beograd u 2006. na odsluženje vojnog roka poslao 8.500 regruta, a na civilno služenje oko 8.000, piše magazin Odbrana.

Na analizi borbene gotovosti i vojne obaveze Vojnog okruga Beograd konstatovano je i da je, iako je za više od 90 odsto onih koji su podneli zahteve za civilno služenje to i omogućeno, kontrolama utvrđeno da preduzeća i institucije u koja se regruti upućuju "često grubo krše propise", prenosi magazin.

Ukazano je i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je jednom broju lica, zbog nepropisnog ponašanja, prekinuto civilno služenje i oni su poslati u jedinice Vojske.

Prošle godine u Vojnom okrugu Beograd uvedeno je u vojnu evidenciju više od 18.000 mladića rođenih 1989. godine, što iznosi oko 80 odsto planiranog broja, dok je od starijih godišta to učinjeno sa svega 10 odsto od 29.000 planiranih.

Analiza razloga neuvođenja u vojnu evidenciju pokazala je da najvećem broju lica nisu ni uručeni pozivi zbog nepoznatog prebivališta ili boravka u inostranstvu, a "utvrđeno je i da zbog neažurnosti dela poštanskih službenika vojnoteritorijalni organi ne uspevaju da evidentiraju veliki broj mladića".

"Biće napada na reforme VS"

Reforma sistema odbrane biće stalno izložena pokušajima revizije donetih odluka ili promena i korekcija definisanih rešenja, upozorio je načelnik Uprave za stretegijsko planiranje u Ministarstvu odbrane pukovnik Mitar Kovač.

"To je u teoriji, a i praksi prepoznat postupak borbe za očuvanje postojećeg stanja, stečenih pozicija ili privilegija. Često su takvi pokušaji motivisani ličnim razlozima, a pokušavaju se prikazati kao opšte društvena potreba ili rešenje od nacionalnog značaja", ukazao je Kovač u autorskom tekstu u magazinu Odbrana.

Podsećajući da će organizacione promene u sistemu odbrane biti sprovedene u dve faze – prva u toku 2007, a druga od 2008. do 2010. godine, on je kazao da ova godina predstavlja kritičnu fazu reforme, jer će je karakterisati izuzetno složeni politički, bezbednosni i finansijski uslovi s jedne, i sveobuhvatnost i radikalnost promena, s druge strane.

Kovač je upozorio i na činjenicu da je već 20 godina sistem odbrane trošio unutrašnje rezerve "i došao do samog kraja", pa da zato "svako nerazumevanje nadležnih institucija, zakonodavne i izvršne vlasti u vezi sa takvim položajem sistema odbrane može biti pogubno za budućnost razvoja vojnih sposobnosti i za socijalni status vojne profesije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.