Kostić za RTS: Ideja SANU da animira mlađe generacije

Izvor: RTS, 04.Apr.2019, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostić za RTS: Ideja SANU da animira mlađe generacije

Akademik Vladimir Kostić biće predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti i naredne četiri godine. Kostić ističe da su do sada pokušali da SANU prikažu kao mesto na kome će biti moguće sučeljavanje mišljenja, kao i da je ideja sledećeg mandata animiranje mlađe populacije pred kojom je budućnost.
Vladimir Kostić u intervjuu za RTS govori o dosadašnjim postignućima, ali i planovima, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tome koji su najvažniji nacionalni projekti.

Četiri godine su za Vama na čelu Srpske akademije nauka i umetnosti, isto toliko ispred Vas. Šta je najznačajnije postignuto, a šta je najvažnije planirano?
Što se tiče same Srpske akademije nauka i umetnosti, hteo bih da kažem da smo pokušali da je pozicioniramo u društvu i da Akademiju objasnimo ne kao skup nekakvih mudrih glava koji sedi u zatvorenosti ove zgrade, nego da je prikažemo kao mesto na kome će biti moguće sučeljavanje mišljenja, različito, ali bez mržnje. Unekoliko smo u tome uspeli.
Jedan od problema koje bih ovde naveo je svakako naš neuspeh u animiranju nečega što bih nazvao mlađom populacijom. Ideja sledećeg mandata cele Akademije bi bila zapravo da na neki način uvučemo i tu generaciju čija je budućnost.
U čitavoj Evropi je aktuelna rehabilitacija nacionalnih akademija. Ovde se ponekad i postavi pitanje da li nam je potrebna SANU?
Da li je Beograd bio manje Beograd bez Narodnog muzeja? Jeste, bio je manje. A, da li je bio Beograd? Bio je Beograd. Moglo bi se živeti i bez SANU, ali ona jeste kuća u kojoj se na neki način sučeljava čitav niz ideja, teza, postignuća, itd. Mnogo toga je proizašlo iz ove kuće, mogao bih satima da vam o tome pričam.
Koji su najvažniji nacionalni projekti?
Pre svega staranje o jeziku, kroz Institut za srpski jezik. Sa druge strane, to je izrada Rečnika i svih derivata koji će kasnije iz njega da slede.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.