Izvor: TangoSix.rs, 16.Nov.2022, 08:01

Kompanija PR-DC predstavila koncept svoje nove besposadne letelice na mlazni pogon

Privatne kompanije u srpskoj vazduhoplovnoj industriji ne prestaju da iznenađuju sa novim originalnim projektima. Nakon najave autentične inovacije u LSA (Light Sport Aircraft) segmentu od strane startapa Poleti Aerospace, kompanija PR-DC juče je predstavila novi koncept letelice – njihov prvi dizajn sa fiksnim delta krilom, besposadnu letelicu na mlazni pogon.
Kako su za Tango Six kazali iz PR-DC-a, letelica će biti izrađena od kompozitnih materijala, biće pogonjena mlaznim >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << motorom i prvi koncept projekta biće namenjen izviđanju sa mogućnošću nošenja podvesnog tereta teškog do 2 kilograma u formi kamera za dnevno i noćno snimanje.
Kako je juče na svom Instagram profilu objavio suosnivač kompanije Željko Mitrović, za sada neimenovana letelica imaće najambicioznije definisane performanse kada su domaće projektovane i proizvedene besposadne vazduhoplovne platforme u pitanju:
– Planirano je da letelica dostigne brzinu od 500 kilometara na čas, dolet će, u zavisnosti od razmere letelice, biti od 300 do 500 kilometara i ono što je najbitnije, biće pogonjena mlaznim motorom potisne sile od 230 Njutna sa 115.000 obrataja u minuti – kazali su iz PR-DC-a za Tango Six.
Prikazana letelica je predopitna maketa i kako su kazali iz kompanije, prve primene biće dimenzionirane za misije izviđanja sa naknadnim opcijama skaliranja platforme u kontekstu nosivosti i drugih namena.
Iz PR-DCa su za Tango Six početkom avgusta pričali o novim pravcima razvoja proizvoda uz naglasak da je za ovu kompaniju sada na tržištu najizazovnije pronaći odgovarajući „market fit“ što se tiče praktičnih primena a da je projektovanje letelica „lakši deo posla“.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Zeljko Mitrovic (@zeljkomitrovic)


The post Kompanija PR-DC predstavila koncept svoje nove besposadne letelice na mlazni pogon appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.